Makrill med skinn
Ingredienser beräknade till 4 personer: 4 makrillfiléer med skinn 1 msk finhackad persilja 2 tsk finhackad ingefära 50 g smör Salt och peppar Olivolja
Tillredning Ta bort skinnet från filéerna med en vass kökskniv, pensla med olja och krydda med salt och peppar. Blanda smör med färsk ingefära och persilja i en skål. Bred ut det på makrillfiléerna och grilla dem i 6–8 minuter på skinnsidan. Vänd fisken och stek den 1–2 minuter på den andra sidan.
- Fett syrorna i fisken sänker kolesterolet och minskar träningsvärken.
Raita
Ingredienser beräknade till 4 personer: 2 dl färsk yoghurt 1 tsk florsocker 1 tsk dijonsenap 1 tsk citronsaft Grovt salt och peppar från kvarn 20 g grovhackade mandlar En kvarts gurka i tärningar Lite finhackad mynta 1 finhackad vitlöksklyfta
Tillredning Vispa ihop alltsammans.
- Mandlar innehåller mycket kostfibrer och mättar därför bra.
Grillade grönsaker
Ingredienser beräknade till 4 personer: 6 tomater 3 paprikor 4 skalade lökar 4 små squashar Marinad till pensling 5 msk olivolja 2 pressade vitlöksklyftor 2 tsk oregano 1 tsk finhackad chili
Tillredning Skölj tomater, paprika och squash. Ta bort det vita från paprikans insida och skär resten i klyftor. Halvera tomater, squash och lök. Vispa ihop ingredienserna till marinaden och pensla på grönsakerna. Lägg grönsakerna på grillen med snittytan nedåt. Vänd och pensla ev. lite mer. Tomaterna ska grillas ca 5 minuter, lök ca 12 min, squash och paprika ca 10 min.
- En nyttig middag kan t.ex. innehålla 25% kött, 50% grönsaker och 25% ris.
Vändstekt fisk
Det kan vara svårt att lyckas med grillad fisk, men ett par enkla tips underlättar:
1. Se till att gallret är rent. 2. Marinera fisken eller pensla med olja innan stekning. 3. Vänta med att vända fisken tills den lossnat från gallret.