Fläskfilé
Ingredienser beräknade till 4 personer: 500 g fläskfilé 1 citron 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja
Tillredning: Riv citronskal i en skål. Blanda olja, vitlök, citronskal, salt och peppar. Gnid in köttet i marinaden och ställ kallt (gör det dagen innan eller samma morgon). Tänd grillen i god tid och fördela kolet längs sidorna när det börjar bli varmt så att det blir en form av indirekt värme. Torka köttet. Krydda med salt och peppar. Grilla i cirka 45 minuter – använd en stektermometer. Köttet är färdigt när temperaturen är 60 grader i mitten. Ta bort köttet från grillen och låt det vila på en ljummen plats i 30 min. Kom ihåg att täcka över köttet. Skär köttet i tunna skivor och servera.
- Kotletter och filéer är magra köttbitar som ger få kalorier.
Grön dippsås
Ingredienser beräknade till 4 personer: 2 dl yoghurt (mindre än 10 % fett) 1 tsk florsocker 1 tsk dijonsenap 1 tsk citronsaft Grovt salt och peppar från kvarn 1 näve färska kryddörter, t.ex. persilja eller gräslök
Tillredning: Vispa ihop alla ingredienserna.
- Spara in på kalorierna genom att välja vanlig yoghurt.
Melonsallad
Ingredienser beräknade till 4 personer: En halv kärnfri vattenmelon 3 stjälkar bladselleri 1 rödlök 100 g rucola Grovt salt och färskmalen peppar 100 g fetaost i tärningar 3 msk jungfruolivolja
Tillredning: Skala vattenmelonen och skär köttet i tärningar. Skär bort kärnorna och det mjuka fruktköttet i mitten. Skär bladsellerin i tunna skivor. Halvera rödlöken och skär även den i tunna skivor. Blanda alltsammans med rucola, smaksätt med salt och peppar och lägg fetaost ovanpå. Droppa jungfruolivolja över och servera genast. Saltet i fetaosten vattnar ur vattenmelonen och gör att salladen blir ofräsch om man väntar för länge.
- Olja gör det möjligt för kroppen att ta upp vitaminerna från frukt och sallad.