Ingredienser till fermenterad rödkål: Till två glasburkar á 1 liter:
700 g ekologisk rödkål
300 g ekologiska rödbetor
2 msk havssalt
15 nejlikor
1 liter ekologisk rödvindruvssaft/ fruktsaft
Vatten efter behov
Ett hopvikt rödkålsblad eller halvtjocka skivor av ekologiska rödbetor som lock.
Fermentering: Så gör du fermenterad rödkål
Skiva rödkålen fint eller grovt efter behag. Skala rödbetorna och riv dem grovt mot ett rivjärn.
Blanda rödkål, rödbetor, salt och nejlikor noga i en skål och häll upp i de två glasburkarna. Pressa ned rödkålsblandningen i glasburkarna och fyll på med saft. Komplettera ev. med lite vatten om kålblandningen inte är helt täckt av saften.
Avsluta med att lägga ett hopvikt kålblad eller tjocka rödbetsskivor som "lock" för att trycka ned rödkålen i saften/saltlaken. Lägg en liten eller en sten överst som tyngd, så att innehållet stannar kvar i glasburken – se till att allt är täckt av saften, så att det inte kommer syre till kålen. Förslut glasburkarna väl.
Förvara kålen i rumstemperatur för att ge fermenteringen bästa möjliga förutsättningar.
De första 5–6 dagarna ska du öppna glasburkarna en gång per dag för att lätta på trycket. Under fermenteringen bildas koldioxid som behöver släppas ut.
Efter ca två veckor är fermenteringen av rödkålen färdig – ”al dente” när det gäller konsistensen och med en fantastisk smak. Rödkålen håller sig nu i flera månader, även om konsistensen blir lite mjukare med tiden.
Därför är fermentering av rödkål ett nyttigt alternativ
Traditionellt sett kokar många rödkål, vilket gör att både vitaminer och andra nyttigheter försvinner, och så tillsätter man ättika och socker istället. Inget av det är särskilt bra för hälsan.
Fermenterad rödkål går snabbt att tillaga, den är rundare i smaken och kan användas som tillbehör till många maträtter, i kombination med leverpastej och mycket annat. Dessutom är syrad rödkål full av probiotiska bakterier (mjölksyrebakterier) som är bra för tarmarna och immunförsvaret.
LÄS OCKSÅ: Så nyttigt är rödkål
Uppvärmning av fermenterad rödkål
Ät fermenterad kål som den är, eller värm den skonsamt – så överlever de flesta bakterier från fermenteringen. Gör så här:
Koka upp lite ekologisk druv- eller svartvinbärssaft. Ta kastrullen från spisen och blanda i den fermenterade rödkålen och låt allt stå och dra i 5–10 minuter. Denna metod gör smaken lite rundare.
Källa: Recept m.m från bactibalance.dk