© Foto: iStock

Fem anledningar att dricka kaffe

En kopp kaffe ger inte bara en bra start på dagen. Kaffe bidrar också med en lång rad hälsofördelar som du har nytta av hela livet.

31 maj 2022 av Christian Thestrup

Kaffe har i många år haft sina högljudda kritiker, men de har tystnat nu. Många studier pekar nämligen på att en kopp svart kaffe inte bara smakar gott, utan också bidrar med en lång rad hälsomässiga effekter. Det ska dock vara filterkaffe utan mjölk, socker eller sirap.

Och man bör hålla sig till 3–4 koppar per dag; annars överskrider man den rekommenderade mängden på 400 mg koffein per dag. Här är fem områden där kaffe verkar ha en gynnsam effekt på hälsan.

1. Kaffe och hjärnan

En del tyder på att hjärnan mår bra av kaffe. En rad studier pekar på att ett måttligt intag av kaffe kan skydda de små grå mot Alzheimer. Eftersom studierna är svåra att jämföra, behövs det dock mer forskning innan man kan slå fast att det finns ett starkt samband mellan bra hjärnhälsa och kaffe. 

2. Kaffe och skärpa

Har du en tuff uppgift som väntar? Då kan det vara bra att dricka en kopp kaffe först. Kaffedrickare kan nämligen uppleva en kortvarig förbättring av reaktionshastighet, uppmärksamhet och koncentration. Ingen forskning tyder dock på att man blir mer kreativ eller idérik av att dricka kaffe; det finns alltså gränser för vad man kan uppnå.

3. Kaffe och kalorier 

Kaffe är kalorifritt – så länge du dricker det svart utan mjölk, socker eller sirap. Kanske har du också hört att kaffe ökar fettförbränningen, och det gör det också en aning, samtidigt som kaffets beskt smakande alkaloider i vissa studier har visat sig kunna få folk att träna hårdare och längre. Men det handlar om försvinnande små effekter. Om du verkligen vill gå ned i vikt ska du följa det gamla rådet om att ”förbränna mer energi än man intar.”

4. Kaffe och sjukdomar 

När det gäller t.ex. kopplingen mellan cancer och kaffe är resultaten inte entydiga, men inget tyder på att kaffe ökar risken för de vanligaste cancerformerna i lever, munhåla, svalg, livmoder samt tjock- och ändtarm. Kanske kan kaffe t.o.m. ha en gynnsam effekt, men det saknas som sagt entydig evidens på området. Det saknas också forskning när det gäller ett ev. samband mellan hjärt-kärl-sjukdomar och kaffe. Nya studier indikerar dock att kaffe kan ha en skyddande effekt snarare än en skadlig. Det beror dock på vilken sorts kaffe man dricker, eftersom vissa sorter t.ex. kokkaffe, verkar kunna göra att kolesterolvärdet stiger.

5. Och sedan levde de lyckligt...

Det är nog inte så många kaffedrickare som kan tänka sig att undvara sina dagliga koppar kaffe. Men även om kaffe bidrar till att man mår bättre och känner sig piggare, är det svårare att säga om det också gör att man lever längre. Ett måttligt kaffedrickande är t.ex. inte associerat med ökad dödlighet hos friska personer. Vissa studier indikerar istället att det kan minska risken för förtida död, men någon stark evidens för det finns inte. Kanske räcker det med att dricka morgonkaffe för vår egen skull – och inte minst för dem omkring oss.


Källor: Journal of Alzheimer’s Disease, Gastroenterology, Diabetologia, Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology m.fl.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: