© Istock

Därför kan en del inte få nog av kaffe

Är du typen som håller dig pigg en hel dag med hjälp av en enda kopp kaffe? Det finns det i såna fall ett bra skäl till.

31 augusti 2016 av Jesper U. Larsen

Hur kan en del kaffeälskare hålla sig pigga på en enda kopp kaffe, medan andra konstant måste dricka den ena koppen kaffe efter den andra?

Svaret ligger i generna, hävdar forskarna bakom en ny studie.

En enda gen avgör saken

Har du en genvariant som heter PDSS2 i ditt DNA, så har du sannolikt inget behov av att dricka speciellt mycket kaffe under dagens lopp. Saknar du däremot den genen, så har du troligen ett ökat behov av att dricka kaffe varje dag.

Den slutsatsen drar de skotska forskare som har analyserat undersökningar av 1 200 italienare och 1 700 holländare. I bägge befolkningsgrupperna fanns det ett direkt samband mellan genen och kaffeintaget.

Koffeinet bryts ned långsamt

Enligt forskarna bidrar genen till att koffeinet stannar kvar längre i kroppen. Därför har personer som är födda med genen inget behov av att dricka lika mycket kaffe för att effekten ska kvarstå.

Är du inte född med PDSS2 kan du ändå vara nöjd eftersom forskningen på senare år har kommit fram till att kaffe är en hälsosam dryck. Du kan alltså lugnt ge efter för ditt naturliga kaffesug.

Source #University of Edingburgh

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: