Du kanske redan är en riktig grillmästare. Men hur bra är du på att göra läckra marinader?Om det finns mer att önska på den fronten så kan du snabbt ändra på den saken. För bortsett från att en marinad är lätt att tillreda kan den användas till alla typer av kött, fisk och grönsaker, och särskilt bra passar den till fettsnålt kött. Marinaden tränger in och gör köttet mört och saftigt. Stektiden förkortas och marinaden fungerar som en skyddshinna, vilket minskar risken för att köttet ska vidbrännas och för att farliga stekmutagener ska bildas. Hoppa över halvfabrikaten, ta fram mixern och kör igång grillsäsongen med några goda marinader.
>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<
1. Den snabba
Passar till: Nötkött, köttbullar, grönsaker.
Marineringstid: 5-10 min.
Ingredienser:
1 kruka basilika
2 msk små gröna ärter
2 msk mandlar
2 vitlöksklyftor
3 dl olivolja
1 knippe salladslök
saften av en citron
salt, peppar
Gör så här:
Skölj grönsakerna noga och dela dem i mindre bitar om det behövs. Blanda alla ingredienser till en trögflytande marinad och smaksätt med citron, salt och peppar.

1. Den snabba
© Valling.com
2. Den asiatiskinspirerade
Passar till: Räkor, laxkotletter, vit fisk, revbensspjäll.
Marineringstid: 30-40 min.
Ingredienser:
1 röd paprika
1 färsk röd chilipeppar
1 rödlök i klyftor
4 soltorkade tomater
1 msk risvinäger
1 tsk brun farin
3 dl jordnötsolja
Gör så här:
Dela paprikan på mitten och grilla den i 250 grader i ugnen ca 15 min tills den blir gyllenbrun. Lägg den i en plastpåse i ett par minuter och ta sedan bort skinnet. Lägg paprikan i mixern med övriga ingredienser och mixa tills du får en jämntjock konsistens.
3. BBQ-klassikern
Passar till: Revbensspjäll, kycklinglår.
Marineringstid:
1-2 timmar.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
1 tsk rödvinsvinäger
4 tomater i tärningar
1 tumstor bit färsk ingefära
1 tsk paprikapulver
2 msk jordnötsolja
1 färsk röd chilipeppar
1 msk sojasås
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixer och ”kör” tills marinaden har en jämntjock konsistens. Smaksätt med honung, soja och chilipeppar.

3. BBQ-klassikern
© Valling.com
4. Den somriga
Passar till: Svinekoteletter, svinemørbrad, laksebøf.
Marineringstid: 20-30 min.
Ingredienser:
1 hel ekologisk apelsin
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
1 tsk honung
2 msk dijonsenap
Gör så här:
Skiva apelsinen i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät massa och smaksätt med senap och honung.
5. Den krämiga
Passar till: Lammkotletter, köttfärs.
Marineringstid: 20-30 min.
Ingredienser:
1 dl mjukkokta vita bönor
1 stjälk färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
saften av en citron
1 msk tryffelolja
3 dl olivolja
salt, peppar
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en mixer och ”kör” tills marinaden är tjock och krämig. Smaksätt med salt och peppar.

5. Den krämiga
© Valling.com