Marinerad kött på grillen
Behöver du inspiration till en god marinad?

Frukta ej. Här får du recept på fem läckra marinader som passar perfekt nu när grillsäsongen börjar.

© iStock

Marinera & grilla

Marinaden skyddar köttet och är förvånansvärt lätt att tillaga, och så ger den grillköttet ett rejält smakmässigt lyft. Se hur du blir en mästare på marinader. Det är mycket lättare än du tror.

9 maj 2021 av Opskrift: Mads Persson

Du kanske redan är en riktig grillmästare. Men hur bra är du på att göra läckra marinader?Om det finns mer att önska på den fronten så kan du snabbt ändra på den saken. För bortsett från att en marinad är lätt att tillreda kan den användas till alla typer av kött, fisk och grönsaker, och särskilt bra passar den till fettsnålt kött. Marinaden tränger in och gör köttet mört och saftigt. Stektiden förkortas och marinaden fungerar som en skyddshinna, vilket minskar risken för att köttet ska vidbrännas och för att farliga stekmutagener ska bildas. Hoppa över halvfabrikaten, ta fram mixern och kör igång grillsäsongen med några goda marinader.  


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<


1. Den snabba

Passar till: Nötkött, köttbullar, grönsaker.

Marineringstid: 5-10 min.

Ingredienser: 

1 kruka basilika

2 msk små gröna ärter 

2 msk mandlar 

2 vitlöksklyftor 

3 dl olivolja 

1 knippe salladslök

saften av en citron 

salt, peppar 

Gör så här:
Skölj grönsakerna noga och dela dem i mindre bitar om det behövs. Blanda alla ingredienser till en trögflytande marinad och smaksätt med citron, salt och peppar. 

Snabb marinad

1. Den snabba

© Valling.com


2. Den asiatiskinspirerade

Passar till: Räkor, laxkotletter, vit fisk, revbensspjäll.

Marineringstid: 30-40 min.

Ingredienser: 

1 röd paprika 

1 färsk röd chilipeppar 

1 rödlök i klyftor

4 soltorkade tomater 

1 msk risvinäger 

1 tsk brun farin 

3 dl jordnötsolja 

Gör så här:
Dela paprikan på mitten och grilla den i 250 grader i ugnen ca 15 min tills den blir gyllenbrun. Lägg den i en plastpåse i ett par minuter och ta sedan bort skinnet. Lägg paprikan i mixern med övriga ingredienser och mixa tills du får en jämntjock konsistens.

3. BBQ-klassikern 

Passar till: Revbensspjäll, kycklinglår.

Marineringstid: 1-2 timmar.

Ingredienser: 

2 vitlöksklyftor 

1 tsk rödvinsvinäger

4 tomater i tärningar 

1 tumstor bit färsk ingefära 

1 tsk paprikapulver 

2 msk jordnötsolja  

1 färsk röd chilipeppar 

1 msk sojasås 

1 tsk honung

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixer och ”kör” tills marinaden har en jämntjock konsistens. Smaksätt med honung, soja och chilipeppar. 

BBQ-marinad

3. BBQ-klassikern 

© Valling.com


4. Den somriga

Passar till: Svinekoteletter, svinemørbrad, laksebøf.

Marineringstid:
20-30 min.

Ingredienser: 

1 hel ekologisk apelsin 

1 msk vitvinsvinäger 

3 dl rapsolja 

1 tsk honung 

2 msk dijonsenap 

Gör så här:
Skiva apelsinen i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät massa och smaksätt med senap och honung. 


5. Den krämiga

Passar till: Lammkotletter, köttfärs.

Marineringstid: 20-30 min.

Ingredienser: 

1 dl mjukkokta vita bönor 

1 stjälk färsk rosmarin 

2 vitlöksklyftor 

saften av en citron 

1 msk tryffelolja 

3 dl olivolja 

salt, peppar 

Gör så här: 
Blanda samtliga ingredienser i en mixer och ”kör” tills marinaden är tjock och krämig. Smaksätt med salt och peppar. 

Krämig marinad

5. Den krämiga

© Valling.com

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: