Det är populärare än någonsin att proppa fickor fulla med energigelé, energikakor och sportdryck när man ska ut och träna. Och till skillnad från förr då det främst var sportbutiker som erbjöd energiprodukterna, så finns de nuförtiden att köpa i allt från Apoteket till 7-Eleven.
Men fungerar verkligen alla dyra kosttillskott och är de överhuvudtaget nödvändiga för den som tränar?
Vi går igenom de vanligaste produkterna och klargör vem de är relevanta för.
Energigelé
Beskrivning: Små sockerblandningar i användarvänliga förpackningar. Den trögflytande ”sirapen” sköljs ned med vatten och förvandlas till sportdryck i magen.
När ska den intas? Framför allt under tävling och träning som pågår under lång tid, t.ex. maratonlopp och triatlon. Syftet är att hålla blodsockret stabilt och hushålla med musklernas kolhydratdepåer så att tempot kan hållas uppe hela vägen.
Hur mycket behövs? Behovet varierar beroende på tempo och kroppsstorlek. Små personer behöver inta 20–25 g socker, motsvarande en liten gelé varje halvtimme. Storvuxna personer behöver ca 30 g socker varje halvtimme. Varje gram socker bör sköljas ned med omkring tio delar vatten, dvs. 3 dl vatten till en gelé som innehåller 30 g socker.
Alternativ: En banan innehåller cirka 25 g kolhydrater och är därför ett perfekt alternativ till en energigelé. En blandning av äpplejuice och sodavatten kan också ersätta energigelé.
Passar till: Långlopp som halvmaraton och maraton eller långa cykelturer. Då är energigeléer en värdefull energikälla. De passar också bra som nödproviant under långa träningspass.
Proteinkaka
Beskrivning: Oftast en hopblandad deg av proteinpulver, sirap och olika tillsatser. Kakorna har ofta ett chokladöverdrag för att dölja smaken av proteinpulver. Även om namnet indikerar något annat, så är det vanligt att det finns mer kolhydrater än protein i kakorna.
När ska den ätas? Direkt efter tuffa träningspass. Det är då musklerna behöver såväl protein som kolhydrater för att återhämtningen ska komma i gång och för att kroppen ska börja ”läka”.
Hur mycket behövs? Tumregeln är att man behöver både 25 g protein och 25 g kolhydrater efter ett styrkepass, medan man behöver 15 gram protein och 50 gram kolhydrater efter ett konditionsträningspass.
Alternativ: En fullkornssmörgås med ett par köttskivor som pålägg gör att man sätter ordentlig fart på återhämtningen.
Passar för: Framför allt den som tränar hårt och ofta – till exempel i form av tung styrketräning eller hård löpträning. Ju mer man tränar, desto viktigare är det att få i gång återhämtningen efteråt.
Se fler energiprodukter
Logga in här och se också beskrivningarna av: