Stort test av 32 protein- och energikakor Ladda ned och ta del av det stora testet.

Så väljer du rätt träningskaka

Under de första 20–30 min. efter ett träningspass står det s.k. återhämtningsfönstret vidöppet. Då gäller det att passa på att fylla på med ny energi. Vi har testat de bästa protein- och energikakorna. Se vem som vinner.

Energikakor är tänkta att ge kroppen ett energitillskott medan man tränar. Kakorna har alltså samma funktion som sportdrycker och geléer. I synnerhet under långa träningspass kan det passa bra att få i sig fast föda i stället för energi i flytande form.

Om du har slarvat med dagens måltider och magen skriker av hunger en timme före du ska träna, så är energikakan också ett bra val eftersom den är mer lättsmält för magen än proteinkakor.

En proteinkaka passar däremot bättre direkt efter ett träningspass, då kroppen lider brist på näringsämnen som behövs under återhämtningsprocessen. Genom att äta något inom de första 20–30 minuterna efter att du har tränat, minskar du träningsvärken i musklerna och blir snabbare redo att träna igen.

Efter ett styrketräningspass är behovet av protein störst, till skillnad från ett konditionsträningspass då du främst förbrukat kolhydrater. Oavsett vad du har tränat så behöver kroppen både tillföras kolhydrater och protein.

Ta del av vårt stora test med protein- och energikakor Logga in här under och ladda ned hela testet. Endast för prenumeranter.

Så väljer du rätt:

Efter löpning, cykling och liknande: Om du har ägnat dig åt konditionstræning som löpning eller cykling, så välj en kaka som innehåller ca 0,25 gram protein och ca 0,75 gram kolhydrater för varje kilo du väger. Väger du 80 kg, behöver du alltså 20 gram protein och 60 gram kolhydrater.

Efter styrketräning: Om du har styrketränat är ca 0,33 gram protein och 0,33 gram kolhydrater per kg kroppsvikt optimalt. Så länge du inte är med svenska OS-truppen, så är 4–5 gram protein mer eller mindre inte hela världen. Detsamma gäller kolhydraterna.

Störst är inte bäst Protein behövs som byggmaterial i musklerna för att de ska kunna återhämta sig och bli starkare. Kolhydraterna fyller på musklernas energidepåer och hjälper proteinet att nå ut till musklerna

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: