Kollagen i soppa
Kollagen är bra för mycket

Pulvertillskott är inte den enda källan till kollagen. En soppa kokad på ben är också rik på proteinet. Läs mer här och ta reda på mer om kollagen och varför det är bra för kroppen. 

© iStock

Är det bra att äta kollagen?

Kollagen är ett kärt diskussionsämne. Men hur funkar det egentligen och är det bra att inta ett tillskott?

Kollagen är det vanligaste proteinet i bindväven hos människor och djur. Med åldern minskar kroppens produktion av kollagen, och det går bl.a. ut över vår förmåga att röra oss obehindrat. Forskarna undersöker bl.a. om ett ökat intag av kollagen kan stärka kroppen mot detta förfall, och man har sett flera lovande resultat.

Här kan kollagen ha effekt 

Senor och ledvärk

Kollagen kan lindra ledvärk. 

© iStock

Senor & leder

Både ledband, senor och brosk består mest av kollagen. Det finns en del som tyder på att ett ökat intag av kollagen kan ge bättre rörlighet och mindre ledvärk, samt bidra till att man kan komma tillbaka snabbare efter en skada.


Benvävnad 

Kollagen ökar nybildningen av ben och bidrar till ett ökat upptag av kalcium från maten. Det kan i sin tur minska risken för benskörhet, vilket främst drabbar kvinnor ju äldre de blir.

>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<


Kollagen för huden.

Kollagen är ett bra tillskott för att motverka rynkor. 

© iStock

Hud

Din hud består av 75 % kollagen och här sätter åldern sina tydliga spår. Forskning har visat att ett ökat intag av kollagen kan ge färre rynkor, göra huden fuktigare och mer elastisk och dessutom få sår att läka snabbare. 


Blodkärl

Ett tillskott med kollagen kan kanske vara bra även för hjärta och blodkärl. Studier indikerar nämligen att proteinet kan bidra till att hålla blodkärlen elastiska, att blodtrycket sjunker och att risken för blodproppar minskar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: