Allt du behöver veta om proteinpulver

Vad bidrar proteinpulver med och hur fungerar det? Här berättar vi om proteinpulvrets fördelar, nackdelar och vad du kan inta i stället.

13 oktober 2015 av Martin Kreutzer

Vad är det? Med pulver kan man blanda egna drycker genom att t.ex. mixa en smoothie eller shake med mjölk, vatten eller juice. Det finns ett otal olika smakvarianter och proteinkällor. Den vanligaste sorten är vassleprotein, som utvinns av mjölk, men det finns också proteinpulver baserade på t.ex. ris, soja eller hampa.

Hur fungerar det? Med pulver kan man blanda egna drycker genom att t.ex. mixa en smoothie eller shake med mjölk, vatten eller juice. Det finns ett otal olika smakvarianter och proteinkällor. Den vanligaste sorten är Alla typer av proteinpulver är rika på essentiella aminosyror som återuppbygger muskelvävnad, men det är skillnad på pris och kvalitet. Oftast är det dyrare att köpa ett så kallat isolat, som till stora delar är fritt från kolhydrater, fett och andra ”orenheter”.

Vem behöver proteinpulver?

Protein är viktigt om man styrketränar hårt och vill att musklerna ska bli större och starkare. Rent praktiskt är det bra att förse kroppen med protein under hela dagen – inte bara i samband med träningspassen. De flesta behöver få i sig 1,5–2 gram protein per kilo kroppsvikt.

När ska man ta dem? Proteindryck av pulver kan intas före, under eller efter träning. Proteinpulver av kaseintyp skiljer sig dock eftersom det bör intas strax före läggdags. Studier visar att kasein, som tas upp långsamt i kroppen, boostar återhämtningen om man intar protein även direkt efter träning.

Vad kan man inta i stället? Kött, fisk, fågel, proteinrika mejeriprodukter och ägg är allihop utmärkta källor till kvalitetsprotein. Proteinpulver är dock ett enkelt och billigt sätt att få i sig protein

Hur mycket kostar det? Priserna varierar beroende på kvalitet och mängd, men 25 gram pulver kan kosta 8–12 kr.

Vad bör man vara uppmärksam på? Billiga produkter innehåller oftast en del fett och socker. Välj produkter med minst 80 gram protein per 100 gram pulver.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: