© Istock

Varför är nyttig mat så dyr?

Jag vill gärna äta nyttigare till vardags, men jag tycker att hälsosam mat är alldeles för dyr. Vad kan man göra?

Det stämmer faktiskt inte att det är dyrare att leva hälsosammare och äta nyttigare. Åtminstone behöver det inte alltid vara så. Det handlar i hög grad om vad man köper, hur bra en matvara mättar, hur mycket näring man får i sig och hur mycket mat man slänger i onödan.

Undersökningar visar att var och en av oss slänger cirka 50 kilo mat varje år. Det är varken bra för plånboken eller miljön. Ett par goda råd är att spara matresterna och inte köpa så mycket mat med kort hållbarhetstid.

I studier har man bland annat köpt in magra livsmedel som innehållit mycket fullkorn och massor av vitaminer och mineraler. Slutsatsen är att det mycket väl kan vara så att några enstaka kvalitetsmatvaror är lite dyrare än motsvarande mat som är näringsfattigare. Men kvalitetsvaror mättar också bättre förutom att de är nyttiga. Fullkornsbröd är ett bra exempel på det.

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

Vill du ha en stark kropp och slippa bli skadad? Just nu kan du få vårt stora träningsset till ett helt fantastiskt introduktionspris. Setet består av ett maghjul, en träningsmatta och gummiband samt en stor övningsguide så att du kan träna hela kroppen därhemma. Dessutom får du 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som varje månad innehåller massor av inspiration, motivation och goda råd till din träning. Och det bästa av allt är att du får hela paketet för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Det har aldrig varit billigare att komma i form. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: