© Colourbox

Varför är fullkorn nyttigt?

Vad är det som gör fullkornsprodukter nyttigare än andra sädesprodukter?

I vetemjöl, franskbröd och vit pasta använder man bara den innersta delen av kornet – frövitan. Det innebär att produkterna blir rätt näringsfattiga eftersom man har tagit bort skalet, som är den nyttigaste delen av kornet. Välj därför bröd bakat på fullkornsmjöl med minst 5 gram kostfibrer per 100 gram. Ät också produkter med hela kärnor i ibland – de tar långt tid att bryta ned för kroppen, vilket ger en långsam och bra blodsockerpåverkan. Fullkornspasta och råris är också bra alternativ.

Nästan alla nyttigheter finns i skalet I skalet finns i stort sett alla fibrerna. Fibrerna mättar bra utan att man går upp i vikt.

Under skalet finns det s.k. aleuronskiktet, som innehåller huvuddelen av de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv, men som vi behöver få i oss. Aleuronskiktet innehåller också B-vitaminer.

Vitt mjöl innehåller i stort sett bara frövitan som utgör 80 procent av kornets vikt, men som inte bidrar med mer än tomma kalorier, lite protein samt E- och B-vitamin.

Grodden sitter längst in i kornet och innehåller nyttiga fleromättade fettsyror, protein, mineraler samt Boch E-vitaminer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: