I vetemjöl, franskbröd och vit pasta använder man bara den innersta delen av kornet – frövitan. Det innebär att produkterna blir rätt näringsfattiga eftersom man har tagit bort skalet, som är den nyttigaste delen av kornet. Välj därför bröd bakat på fullkornsmjöl med minst 5 gram kostfibrer per 100 gram. Ät också produkter med hela kärnor i ibland – de tar långt tid att bryta ned för kroppen, vilket ger en långsam och bra blodsockerpåverkan. Fullkornspasta och råris är också bra alternativ.
Nästan alla nyttigheter finns i skalet I skalet finns i stort sett alla fibrerna. Fibrerna mättar bra utan att man går upp i vikt.
Under skalet finns det s.k. aleuronskiktet, som innehåller huvuddelen av de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka själv, men som vi behöver få i oss. Aleuronskiktet innehåller också B-vitaminer.
Vitt mjöl innehåller i stort sett bara frövitan som utgör 80 procent av kornets vikt, men som inte bidrar med mer än tomma kalorier, lite protein samt E- och B-vitamin.
Grodden sitter längst in i kornet och innehåller nyttiga fleromättade fettsyror, protein, mineraler samt Boch E-vitaminer.