En bra tumregel när det gäller kolhydrater, är att du främst bör välja de långsamma eftersom de tas upp långsamt i kroppen. Det gör i sin tur att blodsockret hålls på en stabil nivå. De snabba kolhydraterna ska dock inte undvikas helt, eftersom de fyller en viktig funktion vid vissa speciella tillfällen – t.ex. fester eller löprundor - när du snabbt behöver få i dig mycket energi.
Mycket långsamma
Baljväxter som linser och torkade bönor, havregrynsgröt, fullkornspasta, kål, rotfrukter, lök, ärter, nötter och mandlar.
Relativt långsamma
Kall potatis, ris, nordiska frukter som bär, äpplen och päron,
mjölkprodukter och mörk choklad.
Relativt snabba
Torkad frukt, exotiska frukter som ananas, papaja och melon, potatismos och couscous.
Extremt snabba
Läsk, juice, vingummi, honung, druvsocker, cornflakes, franskbröd och
riskakor.
Källa: Diabetesföreningen (DK) + Köpenhamns universitet