© Colourbox

Vad skiljer socker från fruktsocker?

Jag känner mig ofta lite förvirrad när jag hör experter prata om fruktsocker och vanligt socker i samma mening. Är det samma sak eller vad är skillnaden egentligen?

Det kan vara lätt att tro att vanligt socker och fruktsocker är samma sak. Men den enda likheten mellan ett par sockerbitar och t.ex. en näve russin är antalet kalorier. 500 kalorier från frukt ger i princip lika mycket energi som 500 kalorier från vanligt socker, men – och det finns ett stort ”men” – russin innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Russin är även rikt på fibrer som mättar bra och som främjar matsmältningen.

Sockerbitar består däremot bara av tomma kalorier utan några hälsosamma antioxidanter. Därför mättar vanligt socker också sämre och förutom att det är värdelöst som allt annat än en energikälla, så påverkar vanligt socker också blodsockret mer – betydligt mer än de flesta färska frukter. Om du läser innehållsdeklarationen på en förpackning rågbröd kan du se att den innehåller rätt mycket kolhydrater (socker). Det innebär dock inte att rågbröd är onyttigt eftersom det även är rikt på kostfibrer och antioxidanter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: