Mörk choklad har en hög kakaohalt och det är kakaon som innehåller de hälsosamma antioxidanterna. Därför gäller allmänt sett att ju mörkare choklad, desto bättre är den för hälsan. Mjölkchoklad innehåller lite kakaopulver och i stället finns det en massa tillsatt socker och annat onyttigt i den.
Kalorimässigt ligger de två chokladtyperna i stort sett på samma, relativt höga, nivå. Dock mättar mörk choklad bättre och det gör i sin tur att man som regel inte heller orkar äta lika mycket av den.
Den mörka är bäst
Mörk choklad
● Rik på antioxidanter och högt mättnadsvärde. Choklad med minst 43 % kakao får kallas mörk, men välj en med minst 70 % kakao om du vill att den ska vara riktigt nyttig.
Mjölkchoklad
● Lågt kakaoinnehåll, rik på socker och fett och ett lågt mättnadsvärde. Om du väljer mjölkchoklad med nötter får dock chokladkakan ett mycket högre värde rent näringsmässigt.