K-vitamin är ett underskattat vitamin, som dock är minst lika viktigt för hälsan som t.ex. C- och D-vitamin.
K-vitamin är viktigt för både blodet och skelettet. K-vitamin gör att blodet stelnar (koagulerar) om man exempelvis har skurit sig. K-vitamin ger också kroppen rätt förutsättningar för att bygga upp och stärka skelettet.
K-vitamin finns i lever, njure, mejeriprodukter, spannmål, kött och frukt. Det är dock främst mörkgröna grönsaker som är rika på vitaminet, som har en avgörande betydelse för blodets förmåga att stelna (koagulera). Här är de bästa valen (mikrogram/100 g):
Topp 10: Livsmedel som innehåller mest K-vitamin
Persilja (färsk): 790
Spenat (färsk): 560
Sojaolja: 540
Purjolök (färsk): 310
Koriander (färska blad): 310
Kikärter (torkade): 264
Broccoli (färsk): 260
Brysselkål (färsk): 250
Grönkål (färsk): 250
Sojamjöl: