Skål med tofu
© iStock

Tofu: Allt du behöver veta om den proteinrika råvaran

Vad är tofu egentligen, är det överhuvudtaget nyttigt och kan tofu verkligen ersätta kött? Här får du svar på allt du behöver veta om tofu!

7 juni 2022 av Martin Kreutzer

Vad är tofu egentligen?

Tofu är en sojabönmassa som är gjord av koagulerad sojamjölk. Den är vanlig i det kinesiska, japanska och koreanska köket.

Konsistensen påminner om mjuka ostar, men kan variera från hårda varianter som passar bra för snabbstekning, till mjukare varianter som passar bra till t.ex. bakning.

Lär deg mer om protein.

Är tofu nyttigt eller inte?

Tofu innehåller protein och är rik på B-vitaminer, järn och kalcium. Tofu är alltså rätt nyttigt – i måttliga mängder.

Det har varit en del fokus på det höga innehållet av växtöstrogener i tofu. Forskningen pekar i olika riktningar. I vissa studier har man sett att de kan skydda mot t.ex. benskörhet och bröstcancer. Andra studier pekar däremot på att stora intag av växtöstrogener, och därmed också tofu, kan vara hälsofarligt. Forskare har tittat närmare på detta och det verkar som att det kan vara skillnad på om man har varit van vid att få i sig växtöstrogener tidigt i livet eller om man börjat introducera dem först när man är vuxen. 

Man hänvisar bl.a. till resultat från Asien som pekar på att soja kan minska förekomsten av bröstcancer. Men när man har tittat på höga och låga intag av soja bland kvinnor i USA och Europa, har forskarna inte sett samma skyddande effekt, vilket just kan bero på om man har ätit soja under uppväxten och puberteten, eller inte. 

Med bakgrund av den forskning som finns drar forskarna slutsatsen att det inte går att säga exakt när man äter ”för mycket” soja. Om man dagligen väljer att dricka sojadryck, eller om miso eller tofu är huvudrätt flera gånger i veckan, går det dock inte utesluta att det kan få oönskade effekter.

Det har dock diskuterats en del om det höga innehållet av växtöstrogener i tofu. De kan skydda mot benskörhet och bröstcancer, men kan också vara hälsofarliga i för stora mängder.


Kan tofu ersätta kött?

Vegetarianer äter ofta tofu istället för kött, vilket är naturligt eftersom proteinet är av hög kvalitet som kroppen lätt kan utnyttja.

Det innehåller dock bara 13 gram protein per 100 g tofu, vilket är 40 % av protein­innehållet i kött. Det behövs allt­så en hel del tofu för att ersätta ett kycklingbröst eller en köttbit.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: