Hur stort är egentligen matsvinnet?
Nästan 30 procent av
vår mat går till spillo,
och mycket lämnar inte
ens förpackningen. Det
måste vi göra något åt!
Bestäm dig för att stoppa ditt matsvinn. Din
insats är viktig för att
FN:s mål om en global
halvering av matsvinnet
till år 2030, ska kunna
uppnås.
Vad kan jag själv göra så att det blir enklare att undvika spill?
Strukturera ditt kök så
det blir enklare att
minska matsvinnet. Se
till att du har många
förvaringskärl. Torrvaror
som mjöl, gryn och
socker kan ätas länge
efter bäst-före-datum.
Öppna, titta, lukta.
Förvara det i lufttäta
behållare så det inte blir
dåligt. Förvara rester
var och en för sig, så du
t.ex. har pasta i en burk
och köttfärssås i en.
Det gör det enklare att
använda i nya rätter.
Hur blir jag bättre på det?
Du måste öva om du vill
bli bra på att undvika
matsvinn. Det är inte
något du bemästrar från
en dag till en annan.
Speciellt eftersom ditt
matsvinn hela tiden förändras – beroende på
om det t.ex. är extrapris
på nötfärs eller citroner
i matbutiken, om det är
sommar eller vinter och
om du har haft gäster.
Alla dessa faktorer är
viktiga att komma ihåg.
Hur undviker jag att maten blir dålig?
Ställ fram förpackningar
innan ni sätter er till
bords. Mat som har
varit varmt behöver
snabbt kylas ner
efteråt om det ska
hålla sig. Så duka av
bordet direkt när ni
har ätit – ni kan sätta
er och prata igen när
det är gjort. Låt inte
heller mjölken till
kaffet stå framme
under lång tid. Den
blir snabbt dålig och
måste slängas.
Hur ska jag göra för att kunna använda rester från en maträtt i en annan rätt?
Fråga dig själv: Vad består maten av? Nästan
alla rätter innehåller
ingredienser som kan
användas i andra rätter
även om det inte verkar
så från början. Jag
såg en gång en kvinna
hälla citronfromage i
purjolökssoppa.
”Va?” tänkte jag, men
både citron, grädde och
socker kan smaka gott i
en grönsakssoppa. Också en bröddeg blir god
av att rester blandas ner
– från sås och potatismos till rivna grönsaker
och havregrynsgröt.
Vilka konkreta exempel finns det på bra restmat?
Kom ihåg de sex P:na – dvs. piroger, pajer, pita, pizza, pannkakor och pytt. All mat inbakad i deg är perfekta matsvinnssparare. Ett av de bästa recepten är att lägga pastaskruvar i en ugnsfast form, fylla på med grönsaker och köttpålägg, rivna ostkanter eller fetaost och hälla en äggstanning över. Efter en stund i ugnen har du en god maträtt – och ett kylskåp tömt på matrester.
TIPS: Vi slänger bort många av våra råa grönsaker trots att de kan användas. Använd t.ex. stjälken på grönsaker som broccoli och vitkål. Hack, hack och vips så har du en wokrätt!

Har du ägg, mjöl och lök hemma kan allt från hackat köttpålägg till slokande grönsaker och rotfrukter användas i en färs.
Hur ska jag göra för att kunna använda rester från en maträtt i en annan rätt?
Fråga dig själv: Vad består maten av? Nästan alla rätter innehåller ingredienser som kan användas i andra rätter även om det inte verkar så från början. Jag såg en gång en kvinna hälla citronfromage i purjolökssoppa. ”Va?” tänkte jag, men både citron, grädde och socker kan smaka gott i en grönsakssoppa. Också en bröddeg blir god av att rester blandas ner – från sås och potatismos till rivna grönsaker och havregrynsgröt.
Vilka konkreta exempel finns det på bra restmat?
Kom ihåg de sex P:na – dvs. piroger, pajer, pita, pizza, pannkakor och pytt. All mat inbakad i deg är perfekta matsvinnssparare. Ett av de bästa recepten är att lägga pastaskruvar i en ugnsfast form, fylla på med grönsaker och köttpålägg, rivna ostkanter eller fetaost och hälla en äggstanning över. Efter en stund i ugnen har du en god maträtt – och ett kylskåp tömt på matrester.
TIPS: Vi slänger bort många av våra råa grönsaker trots att de kan användas. Använd t.ex. stjälken på grönsaker som broccoli och vitkål. Hack, hack och vips så har du en wokrätt!