Köttbullar, stekpanna

Du kan göra köttbullar av allt! Har du ägg, mjöl och lök hemma kan allt från hackat köttpålägg till slokande grönsaker och rotfrukter användas i en färs. 

© Foto: iStock

Sex frågor till ekonomen

Vi slänger mycket mat trots att den kan användas. Vi frågade en expert om hur man ska göra för att undvika matsvinn.

15 juli 2022 av Redaktionen Expert: Birte Brorson är ekonom och rådgivare i hållbar drift av professionella kök i verksamheter, kommuner och regioner.

Hur stort är egentligen matsvinnet?

Nästan 30 procent av vår mat går till spillo, och mycket lämnar inte ens förpackningen. Det måste vi göra något åt! Bestäm dig för att stoppa ditt matsvinn. Din insats är viktig för att FN:s mål om en global halvering av matsvinnet till år 2030, ska kunna uppnås.

Vad kan jag själv göra så att det blir enklare att undvika spill?

Strukturera ditt kök så det blir enklare att minska matsvinnet. Se till att du har många förvaringskärl. Torrvaror som mjöl, gryn och socker kan ätas länge efter bäst-före-datum. Öppna, titta, lukta. Förvara det i lufttäta behållare så det inte blir dåligt. Förvara rester var och en för sig, så du t.ex. har pasta i en burk och köttfärssås i en. Det gör det enklare att använda i nya rätter.

Hur blir jag bättre på det?

Du måste öva om du vill bli bra på att undvika matsvinn. Det är inte något du bemästrar från en dag till en annan. Speciellt eftersom ditt matsvinn hela tiden förändras – beroende på om det t.ex. är extrapris på nötfärs eller citroner i matbutiken, om det är sommar eller vinter och om du har haft gäster. Alla dessa faktorer är viktiga att komma ihåg.

Hur undviker jag att maten blir dålig?

Ställ fram förpackningar innan ni sätter er till bords. Mat som har varit varmt behöver snabbt kylas ner efteråt om det ska hålla sig. Så duka av bordet direkt när ni har ätit – ni kan sätta er och prata igen när det är gjort. Låt inte heller mjölken till kaffet stå framme under lång tid. Den blir snabbt dålig och måste slängas.

Hur ska jag göra för att kunna använda rester från en maträtt i en annan rätt?

Fråga dig själv: Vad består maten av? Nästan alla rätter innehåller ingredienser som kan användas i andra rätter även om det inte verkar så från början. Jag såg en gång en kvinna hälla citronfromage i purjolökssoppa. ”Va?” tänkte jag, men både citron, grädde och socker kan smaka gott i en grönsakssoppa. Också en bröddeg blir god av att rester blandas ner – från sås och potatismos till rivna grönsaker och havregrynsgröt.

Vilka konkreta exempel finns det på bra restmat?

Kom ihåg de sex P:na – dvs. piroger, pajer, pita, pizza, pannkakor och pytt. All mat inbakad i deg är perfekta matsvinnssparare. Ett av de bästa recepten är att lägga pastaskruvar i en ugnsfast form, fylla på med grönsaker och köttpålägg, rivna ostkanter eller fetaost och hälla en äggstanning över. Efter en stund i ugnen har du en god maträtt – och ett kylskåp tömt på matrester. 


TIPS: Vi slänger bort många av våra råa grönsaker trots att de kan användas. Använd t.ex. stjälken på grönsaker som broccoli och vitkål. Hack, hack och vips så har du en wokrätt!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: