Håller skelettet i toppform
Ost är bra för skelettet eftersom innehållet av mineralet kalcium, som stärker skelettet, är högt. Det är främst hårda ostsorter, som på grund av sitt höga innehåll av torrämnen, placerar sig högt uppe i de kalciumrika livsmedlens elitserie. Innehållet av kalcium per 100 gram ligger mellan 900 och 1 300 mg. Jämfört med dagsbehovet på ca 1 000 mg, innebär det att två vanliga skivor hårdost täcker runt ca 50 procent av det dagliga kalciumintaget.
Rik på musklernas byggstenar
Ost är en fantastisk källa till protein av högsta kvalitet. Det är bra för både muskelåterhämtningen och mättnadskänslan. Vissa magra ostsorter innehåller dubbelt så mycket protein som en mager köttbit. Parmesanost är ett bra exempel på en proteinrik mejeriprodukt, den ostsorten innehåller ca 35 gram protein per 100 gram. I regel ökar proteininnehållet i takt med att fettinnehållet minskar. En mager hårdost (20+) innehåller således 20 procent mer protein än en med ost med fetthalt 45+.
Bågnar av olika mineraler
Det är helt klart kalciuminnehållet som imponerar mest i ostens värld. Men i praktiken handlar det om ett livsmedel som bidrar med ett antal viktiga näringsämnen – det gäller särskilt mineraler som kalium, magnesium och zink, men också en lång rad B-vitaminer. Det gör att ost bidrar med ämnen som både gynnar ämnesomsättningen och vätskeregleringen.
Innehåller ofarligt fett
En viktig aspekt, som ofta nämns när det handlar om olika ostsorter, är det höga innehållet av mättat fett. Nyare studier tyder dock på att man inte behöver oroa sig för ostfettet. Så länge man undviker att frossa i ost har den ingen negativ inverkan på blodomloppet, vilket kanske överraskar eftersom t.ex. grädde och mättat fett från kött associeras med cirkulatoriska besvär. De exakta orsakerna är okända, men forskarna tror att det är ostens samlade profil med sunda vitaminer och mineraler, och inte minst den bakteriella behandlingen, som skyddar mot fettet.
Stärker kroppens försvar
Tanken på att äta ett livsmedel som är fullt av bakterier kan verka frånstötande. Men mjölksyrebakterier, som ger så mycket karaktär till olika sorters ostar, tillskrivs stora hälsomässiga kvaliteter. Bakterierna kan bidra till att både bekämpa skadliga mikroorganismer i kroppen och stärka immunförsvaret. Det finns således belägg för att vissa ostsorter kan bidra till både bättre hälsa och ökad styrka.
Har ett lågt innehåll av laktos
Om du får ont i magen eller andra hälsoproblem av att dricka mjölk, kan du ändå ta del av mejeriprodukternas kvaliteter. Innehållet av mjölksocker är nämligen mycket lågt i de flesta ostsorter, och därför kan laktosintoleranta personer som regel äta ett par skivor ost. Även om man lider av mjölkallergi, vilket är allergi mot proteinerna som finns i mjölken, behöver loppet inte vara kört för det. I getost är proteinerna av en annan typ än i ost gjord på komjölk. Därför tål mjölkallergiker oftast de ostsorterna.
Så fet är din ost
Se här vad de olika siffrorna för fetthalten betyder.
Plusvärde
(t.ex. 45+)
Beskriver hur stor andel av ostens torrämne som är fett. Siffran kan vara svår att tolka. Fettinnehållet i en Emmentaler 45+ är t.ex. tre gånger så högt som i en rökost 40+.
Procentvärde
(t.ex. 25 % fett)
Är lättare att tolka.Siffran visar hur stor andel fettet utgör rent viktmässigt av osten. 25 % fett innebär alltså att det finns 25 g fett i 100 g av osten.
Gramvärde
(t.ex. 30 g fett)
Visar, precis som procentvärdet, hur mycket fett det finns i osten per 100 gram.