Så undviker du dippen på eftermiddagen
Nyckeln för att lyckas äta bra mellanmål vid rätt tidpunkt beror på flera saker. I praktiken handlar det om tre olika faktorer som är värda att titta närmare på:
1. Tajmning
Det är mycket viktigt att du äter mellanmålet innan du börjar att få energibrist. Om du känner att sötsuget börjar bli oemotståndligt så är loppet kört. Då är risken stor att du stoppar i dig en chokladbit eller någon annan sötsak – och får blodsockret att åka rutschkana. Det gäller därför att äta något en halvtimme innan magen börjar kurra. De flesta vet säkert vid vilken tid de börjar bli hungriga, men är man tveksam så bör man sikta på att äta mellanmål senast tre timmar efter lunchen.
KORT SAGT: Ställ in larmet på mobilen så att du kommer ihåg att äta innan magen börjar kurra.
2. Mängd
Mellanmålet bör vara så pass kraftigt att det håller dig mätt ända fram till middagen. Det räcker inte med bara ett äpple eller en banan eftersom du behöver få i dig 250–300 kcal – vilket i praktiken motsvarar kaloriinnehållet i tre bananer. En riktlinje kan vara att du bör äta motsvarande en halv huvudmåltid. Och du behöver inte oroa dig för att kalorierna ska sätta sig på magen; de förbränner du snabbt om du motionerar och äter kalorismart senare på kvällen.
KORT SAGT: Mellanmålet bör ungefär motsvara en halv huvudmåltid.
3. Sammansättning
Ett bra energiintag beror inte bara på rätt tajmning och mängd, utan i hög grad också på en optimal sammansättning av näringsämnen. Fett och protein i måltiden gör att kolhydraterna som påverkar blodsockret tas upp långsammare i blodet. Resultatet blir att energin räcker längre. Mättnadskänslan blir också bättre om alla tre makronäringsämnena finns representerade i måltiden. Mellanmålet bör därför alltid bestå av ingredienser som motsvarar en mindre huvudmåltid.
KORT SAGT: Se till att mellanmålet innehåller både protein, kolhydrater och fett.