Man som gör sallad
© iStock

Så ökar du din mättnadskänsla

Genom att stimulera dina sinnen kan hjärnan ”luras” att tro att att du är mättare än vad du är. Det kan vara en stor hjälp för att uppnå viktnedgång och för att stå emot en kurrande mage. Det finns därför några saker som är extra viktiga att vara uppmärksam på när du lagar din mat.

22 maj 2018

Så kan du göra för att känna dig mättare

Mättnad handlar om annat än att bara fylla magen med mat. Faktorer som utseende, smak och konsistens har också betydelse för när man känner sig mätt. Här är några tips till hur du kan öka din mättnadskänsla utan att du behöver äta mer.

Synen

Ju fler färger och former det finns i din kost, desto bättre blir mättnadskänslan. En snygg och annorlunda måltid gör att du blir mätt snabbare när du äter. Försök därför att förändra matens utseende genom att t.ex. skära brödet i trekanter istället för i den vanliga fyrkantiga formen. Se också till maten har olika färger.

Mättnadskänslan blir också bättre om maten verkar större än den är. Använd t.ex. mindre tallrikar eller fyll bottnen på tallriken med sallad så att den blir mer välfylld utan att kalorivärdet ökar särskilt mycket.

Smaken

Smaken på maten har betydelse för hur stora mängder du äter. Välj därför att laga mat som innehåller alla grundsmakerna:

  • Surt: finns i frukt, vinäger och syrade mjölkprodukter. 
  • Sött: finns i frukt, bords- och mjölksocker. 
  • Salt: finns i bordssalt. 
  • Beskt: finns i kaffe, grape, kål och rå kakao.
  • Umami: finns i grön sparris, mogna tomater, svamp och kött.

Känslan

Matens konsistens har betydelse för mättnadskänslan. Se till att din mat innehåller livsmedel som både är mjuka och krispiga, så att det finns tuggmotstånd i maten.

Smaknyanserna kan försvinna beroende på temperaturen på maten. Se därför till att temperaturen varken är för varm eller för kall.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig