© iStock

Så minskar du ditt saltintag

Det räcker inte med att bara dra ned på den knivsudd salt som du strör på maten. De värsta saltfällorna finns i mat som pizza, köttpålägg och mejeriprodukter.

21 mars 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Får jag i mig för mycket salt? 

Jag vet att för mycket salt är onyttigt, men hur mycket salt kan man inta? Och finns det något bra sätt att hålla koll på hur mycket salt man får i sig?

SVAR: Rekommendationen är max 5–6 gram salt per dag. Men majoriteten av svenskarna får i sig för mycket salt – i snitt konsumerar vi ca 10 gram per dag. Det kan dock vara svårt att veta hur mycket salt man intar i verkligheten. 

Minst 70 procent av det salt vi får i oss är nämligen dolt i industriellt förädlade produkter. Det räcker därför inte med att bara skära ned på det synliga saltet som vi strör på maten. Det gäller att undvika de stora saltfällorna, t.ex. färdigrätter som pizza, köttpålägg (skinka) samt bröd, en rad olika frukostprodukter samt mejeriprodukter, bl.a. ost. 

På näringsdeklarationen står salt som natrium. Du omvandlar natrium till salt (natriumklorid) genom att multiplicera med 2,5. Produkter med över 1,5 g salt/100 gram (0,6 g natrium) anses vara översaltade.

Fyra tips för att minska saltintaget

  • Laga mat från grunden: Halvfabrikat och industriella färdigrätter är ofta saltrika.
  • Använd sojasås: Sojasås är saltrik, men innehåller ändå 40 procent mindre natrium än salt. Använd sojasås när du marinerar kyckling.
  • Använd kryddor: Många har vant sig vid att salt är den dominerande kryddan. Rådet är att i stället pröva att smaksätta maten med andra kryddor.
  • Smaka på maten: Det är ingen bra vana att automatiskt strö en massa salt på maten. Smaka alltid på maten innan du saltar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: