Läs också

Frisk av nitrat

© Jakob Helbig

Övriga livsstilsfaktorer

Livsmedel som fungerar som rena hjärtmedicinen är viktiga för ett friskt cirkulationssystem. Men om livsstilen i övrigt är skadlig för hälsan spelar det ingen roll om man äter nyttigt. De klassiska och farligaste faktorerna för hjärtat är:

21 juni 2010

Alkohol – för mycket alkohol ökar risken för blodproppar betydligt. Det beror på att alkohol lagras som fett i bukhålan, varifrån det transporteras ut och belastar cirkulationssystemet. Mer info om alkohol och alkoholvanor finns bl.a. på webbsidan alkoholprofilen.se.

Rökning – rökning är skadligt för kroppen på många sätt. Tobak gör till exempel att risken för blodproppar ökar. Det beror bland annat på att blodkärlen stelnar och att blodplättarna klumpar ihop sig och stoppar upp blodfödet. Varje cigarett bidrar till att den risken ökar. Är man rädd om hjärtat – och livet – så finns det inget annat att göra än att sluta röka. Och motivationen borde bli ännu större om man lyder den forskning som visar att det går att halvera risken för att få ännu en blodpropp om man slutar att röka i tid.

Salt – det är allmänt känt att mycket salt kan få blodtrycket att stiga till en alltför hög nivå. Har man problem med blodtrycket är det därför viktigt att minska ned på saltintaget. En bra metod är att minska mängden salt i matlagningen och i stället vänja sig vid att använda kryddörter och andra smakrika ämnen för att göra maten godare.

Bukfetma – är i grund och botten ett reservlager som snabbt ger ny energi. Bukfetma hade människan säkert användning för under stenåldern när han/hon jagade och levde ett aktivt liv ute i vildmarken och därför behövde stora energidepåer. Men bukfetma som samlas kring midjan hos moderna människor åtföljs ofta av störningar i socker- och fettomsättningen och högt blodtryck. Åderförfettning är inte heller särskilt ovanligt.

Motion – kan vara den positiva faktor som renar blodet från socker och fett. Motionerar man regelbundet kan kroppen stå emot övervikt och dåliga kostvanor. Däremot blir det raka motsatsen om man försummar att röra på sig. Brist på motion är ett utbrett och välkänt folkhälsoproblem.

Motion är viktigt

Både styrke- och konditionsträning samt vardagsmotion är viktiga för cirkulationssystemet. Du stärker både hjärtat och lungorna samtidigt som förmågan att reglera blodsockret och fettmängden i blodet förbättras avsevärt. Satsa på att motionera dagligen och sätt fart på pulsen minst ett par gånger i veckan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: