Ost kan vara lika beroendeframkallande som droger

Du kanske har upplevt den speciella känslan av att du bara måste trycka i dig en pizza, cheeseburgare eller någon annan maträtt som innehåller mycket ost. En ny amerikansk studie visar vad det starka suget beror på!

11 oktober 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen / BO BEDRE

Ost är en vanlig ingrediens i många maträtter, och för en del personer är det nästan ett måste att ost ingår i måltiden. Nu visar en amerikansk studie från University of Michigan att det faktiskt finns en bra förklaring till detta.

Beroende av ost

Studien som fokuserar på ”The drugs of the food world" visar att ostrika maträtter är något av det mest beroendeframkallande som finns. Pizza visade sig vara absolut mest beroendeframkallande – och pizza innehåller som bekant en hel del ost. Det är förädlingen av vissa livsmedel som gör dem beroendeframkallande för oss.

Ju fetare och mer förädlad ett livsmedel är, desto större sannolikhet är det att det kan utlösa ett missbrukarmönster hos människor.

Ostens kemi

Det är kasein, det så kallade ostämnet, som kan skapa ett beroende. Kasein utsöndrar under matsmältningsprocessen opiaten casomorfin som triggar igång olika receptorer, vilka i sin tur provocerar fram ett beroende. Receptorerna är proteinmolekyler på ytan av plasmamembranen, som mottar kemiska signaler från saker som kommer utifrån och sedan kommer ihåg dessa kemiska signaler.

När receptorerna väl har blivit beroende så kan de inte sluta – det är därför som mycket få rökare lyckas göra längre uppehåll. Och detsamma gäller alltså för ostälskare, enligt studien.

Det finns alltså en förklaring till varför många inte kan tänka sig att sluta äta ost, precis som rökaren eller narkomanen inte kan vara utan sina laster.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig