© istock

Morgonkaffe kan skada din hälsa

Många av oss har svårt att komma i gång på morgonen om vi inte får i oss en kopp kaffe. Men om du tillhör dem som dricker kaffe redan innan frukost, så bör du läsa vidare här.

10 juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Kaffe är bra för hälsan på många olika sätt. Det är bland annat kopplat till en lägre risk för diabetes, Parkinsons och hjärtsjukdomar. Men när man dricker sitt kaffe kan vara helt avgörande för om det är bra eller dåligt för din hälsa.

Kaffe på tom mage

Om man dricker morgonkaffet på fastande mage kan det nämligen ge en rad negativa effekter på hälsan. Kaffe på tom mage kan t.ex. innebära att det utsöndras mer saltsyra i matsmältningskanalen.

Saltsyran i matsmältningskanalen gör i sin tur att det blir svårt för kroppen att bryta ned protein, och det kan vara problematisk om man äter en kraftig måltid.

En försämrad nedbrytning av protein kan leda till svullen mage, inflammation i tarmen och irritation – eller i sämsta fall cancer i tjocktarmen.

Tajma kaffedrickandet rätt

Just på grund av alla negativa följder av att dricka kaffe på tom mage så föreslår experter att man i stället bör dricka sitt morgonkaffe till en smörgås eller till någon annan typ av frukost.

Om man är en person som absolut inte kan äta något på morgonen, så kan ett alternativ vara att använda lite mjölk eller grädde i kaffet. På så sätt slipper man en del av de skadliga konsekvenser som morgonkaffe på fastande mage kan ge.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: