Matkrig!

På hyllorna i matbutiken kämpar matvarorna om att få följa med dig hem. Vi analyserar de intressantaste duellerna och tipsar dig om vad du ska köpa för att få mesta möjliga hälsa för pengarna.

8 april 2013

Det kan vara svårt att välja när man går runt med inköpsvagnen mellan hyllorna i matbutiken. Priset och kvaliteten ska vara så bra som möjligt på råvarorna för att man ska kunna laga till riktigt hälsosamma måltider. Aktiv Träning har granskat innehållet av vitaminer, mineraler, protein, fett och kolhydrater i 16 populära livsmedel.

Match nr 1: skyr mot mellanfil

Debutanten skyr Proteininnehållet är mycket högt. Samtidigt är innehållet av kolhydrater begränsat och det finns nästan inget fett. Det gör skyr till en proteinbomb. Styrka: Mycket protein, lågt kalorivärde. Svaghet: Smaken och konsistensen tilltalar inte alla. Om man tillsätter vatten blir den dock lite mer flytande.

Veteranen fil Genom att tillsätta s.k. probiotiska bakterier får man en surmjölksprodukt som är bra för magen. Men mellanfil innehåller för mycket fett för att räknas som en nyttig frukost. Styrka: Bakteriekulturer är bra för magen. Svaghet: För mycket fett och för lite protein. Avgörande faktor: Mellanfil skulle kunna besegra de flesta motståndare, men skyr gör en oväntat stark debut och vinner på knock mot veteranen.

Match nr 2: makrill på burk mot tonfisk på burk

Makrill i tomatsås Makrill är en fet fisksort som i det här fallet är inlagd i en nyttig tomatsås. Den lyckade kombinationen innehållerbåde protein och omega-3-fetter, vilka bl.a. förebygger inflammatoriska tillstånd i kroppen. Styrka: Rik på hälsosamma fettsyror. Svaghet: Ingen!

Tonfisk i olja Den här burken innehåller bitar av fettsnål tonfisk blandat med olja. Tyvärr är det inte fiskolja som fisken ligger i, utan en näringsfattig veg. olja. Styrka: Innehåller mycket protein. Svaghet: Kalorierna kommer från en typ av fett som du redan får i dig mycket av.

Avgörande faktor: Överlägsen seger på poäng till burkmakrillen som är en vinnare på alla punkter.

Logga in och se fler dueller:

  • Kan havregryn slå müsli?

  • Är frysta ärter bättre än färska ärter?

  • Hur går det i matchen mellan lättmjölk och mellanmjölk?

  • Har odlad lax någon chans mot vildlax?

  • Vem tar hem titeln – cornflakes eller havrefras?

  • Vad är bäst? Blomkål eller broccoli?

Logga in här nedan (eller skapa en gratis profil) och hämta alla matduellerna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig