Maten som innehåller dubbelt så mycket salt som en Big Mac

Den här vardagsmaten anses av många som förhållandevis nyttig, men i verkligheten innehåller den dubbelt så mycket salt som en Big Mac.

13 oktober 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Vissa dagar har man helt enkelt inte tid att laga till en huvudmåltid från grunden, och då får det bli snabbmat istället.

Maten som serveras på snabbmatsrestauranger är känd för sitt höga saltinnehåll, vilket inte är bra för våra kroppar. Men ett av de alternativ som många av oss anser är lite nyttigare, innehåller i verkligheten så stora mängder salt att det t.o.m. överstiger saltinnehållet i den klassiska snabbmaten.

Saltinnehållet i en kopp med snabbnudlar

De billiga och lättlagade snabbnudlarna som det bara är att hälla kokande vatten och en kryddblandning över, är en klassiker hos många unga och hos alla som inte orkar laga till en riktig middagsmåltid när de kommer hem trötta från jobbet.

Men en studie från The George Institute for Global Health visar nu att de populära nudlarna innehåller lika mycket salt som två Big Mac eller hela 14 riskakor.

Om du äter en skål med snabbnudlar, så kommer du redan att ha fått i dig hälften av det saltintag som rekommenderas varje dag.

Om man äter för mycket salt

Rekommendationen är att man inte bör få i sig mer än 5 gram salt per dag – motsvarande lite mindre än en rågad tesked.

Ett för stort intag av salt kan leda till bland annat högt blodtryck, magcancer, benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar, blodpropp och njursten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig