Olika typer av kaffe
© iStock

Kaffeguide: Här är det nyttigaste kaffet

Kaffe är nyttigt, men näringsvärdet beror på bryggmetoden. Se här hur du brygger det bästa kaffet så att du får ut så mycket som möjligt av varje kopp.

11 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Det finns också belägg för att kaffe kan skydda mot en rad olika sjukdomar. Det visar bland annat en stor dansk studie som sammanfattar den internationella forskning som gjorts på området.

Slutsatsen är att kaffe har en starkt skyddande effekt mot utvecklingen av typ 2-diabetes. En daglig konsumtion av 3–4 koppar kaffe verkar kunna minska risken för att utveckla typ 2-diabetes med 25 procent eller mer. För varje kopp kaffe man dricker – upp till 6–8 koppar per dag – minskar risken att bli drabbad av sjukdomen.

Om just ditt kaffe ska bli en hälsodryck kan du påverka själv genom sättet du brygger det på. 

Franskpress
© iStock

Franskpress

 • Vad är det? En enkel och bra bryggmetod som ger ett fylligt och gott kaffe. Varmvatten hälls över grovmalda kaffebönor som pressas ned i botten av kannan.
 • Tips: Ta bort skummet på toppen med en sked innan du pressar ned kaffet.
 • Hälsoeffekt: Det är ingen fara att dricka en kopp franskpressat kaffe ibland, men en allt för hög konsumtion bör undvikas. Problemet är att det grova filtret gör att en del skadliga ämnen följer med i kaffet. Ett dagligt intag av 4–5 koppar franskpressat kaffe kan innebära en ökad risk för att kolesterolvärdet stiger och att blodets innehåll av homocystein – som har en skadlig inverkan på blodkärlen – ökar.
Snabbkaffe
© iStock

Snabbkaffe

 • Vad är det? Cirka 10 procent av det kaffe vi dricker i Sverige är snabbkaffe. Pulvret består av 100 procent kaffe. Bönorna rostas, mals och löses upp i vatten i hög temperatur. Det ger ett trögflytande kaffekoncentrat, som därefter antingen frystorkas eller spraytorkas till färdigt pulver.

 • Tips: Pulvret bör konsumeras inom 4–6 veckor efter att det öppnats för bästa smak. 

 • Hälsoeffekt: Kaffe­konnäs­sörer har inte mycket till övers för pulverkaffe, men rent hälsomässigt finns det inget som tyder på att det är sämre än ”riktigt” kaffe. De flesta skadliga ämnen filtreras bort under torkningsprocessen. Koffein­innehållet är dock lägre än i t.ex. bryggkaffe, vilket är en nackdel om man är ute efter den uppiggande effekten. Dock är det bra om man dricker kaffe på kvällen. 

Kaffemaskine
© iStock

Bryggkaffe - Nyttigaste valet

 • Vad är det? Det här är fortfarande den maskin som de flesta föredrar, även om nya bryggmetoder har dykt upp. 

 • Tips: Kalk, avlagringar och gamla kafferester i kannan går ut över smaken. En tum­regel är att avkalka maskinen efter 40 bryggningar. 

 • Hälsoeffekt: Den mesta forskningen när det gäller kaffets sjukdomsförebyggande effekter är gjord på filterkaffe. Här finns det alltså en hel del att luta sig emot. Filtret begränsar kaffefettet och de skadliga ämnena cafestol och kah­weol. Filterkaffe är även rikt på klorogensyra och andra ämnen som tros bidra till att kaffe kan skydda mot typ 2-diabetes. 

Kapselkaffe
© iStock

Kapselkaffe

 • Vad är det? En riktig storsäljare på senare år. Kaffet i de små kapslarna finns i otaliga smakvarianter, och maskinen gör en kopp kaffe på nolltid. 

 • Tips: Innan bryggningen är det bra att skölja igenom maskinen. Då får kaffet rätt temperatur, och man undviker att smaken påverkas av rester från tidigare brygg­ningar. 

 • Hälsoeffekt: Hälsoeffekten är mer tveksam eftersom kapselkaffe innehåller 10 gånger mer kaffefetter jämfört med filterkaffe. Man behöver dock dricka många koppar kaffe varje dag innan kolesterolvärdet påverkas. En studie visade nyligen hög förekomst av bakterier och svampar i kapselmaskiner, och bristande hygien är en faktor som påverkar hälso­effekten negativt. 

Espresso
© iStock

Espresso

 • Vad är det? Koncentrerat, smakrikt kaffe som serveras i små koppar. Många kaffe­drycker, t.ex. kaffe latte och cappuccino, har espresso som bas. Bryggs i 92–95 grader varmt vatten med högt tryck som pressas igenom en liten kompakt mängd kaffe. 

 • Tips: Pressa vattnet genom finmalet kaffe under 25–30 sekunder.

 • Hälsoeffekt: När det gäller innehållet av cafestol och kahweol, så placerar sig espresson ungefär i mitten av fältet. Innehållet av de potentiellt skadliga ämnena är lägre än i t.ex. franskpressat kaffe, men högre än i filterkaffe. Espresson är rik på antioxidanter och ämnet N-metyl­pyridinium, som bl.a. minskar magsyraproduktionen. Espresso kan därför vara rätt skonsamt för magen. 

Droppkaffe
© iStock

Droppkaffe - Nyttigaste valet

 • Vad är det? Kaffefilter av papper uppfanns av tyskan Melitta Bentz 1908. Sedan dess har bryggmetoden med kaffefilter varit en enkel och praktisk lösning. Metoden ger en mycket klar, ren och delikat kopp kaffe, och många kaffeälskare föredrar handbryggt filterkaffe. 

 • Tips: Skölj först pappersfiltret med vatten så att du slipper få en bi­smak på kaffet. .

 • Hälsoeffekt: Ett nyttigt kaffe med dokumenterade hälsoeffekter. I likhet med maskinkaffe är droppkaffe rikt på ämnen som skyddar mot diabetes, samtidigt som pappersfiltret tar bort de kolesterolhöjande ämnena. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: