Mjölk

Det är inte farligt för hälsan att dricka mjölk, men samtidigt bidrar  pastöriserad mjölk inte heller med något unikt. Den innehåller närings­ämnen som du även hittar i andra livsmedel.

© iStock

Hur nyttigt är det att dricka mjölk?

På senare år har det debatterats flitigt om huruvida mjölk påverkar hälsan. Det verkar dock vara helt ofarligt att drick mjölk så länge man inte dricker överdrivet mycket.

14 juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Är det bra att dricka en liter mjölk varje dag?

Är det nyttigt att dricka mjölk både till frukost, lunch och middag (totalt ca 1 liter/dag)?

SVAR: På senare år har det debatterats flitigt om huruvida mjölk påverkar hälsan, och den rådande uppfattningen bland kostexperterna är fortfarande att mjölk är bra för hälsan. 

Om man tittar närmare på de studier som gjorts och jämför dem med de officiella rekommendationerna, så är slutsatsen också att mjölk är en ofarlig dryck – förutsatt att man tål den och att man dricker den i måttliga mängder. Huvudproblemet med mjölk är att det är en förhållandevis kaloririk dryck. 

Om man dricker en liter mjölk under en dag, så motsvarar det att man häller i sig 0,75 liter coca-cola rent kalorimässigt. Och det gäller alltså för minimjölk. 

Om det handlar om lättmjölk, som är lite fetare, så är kaloriinnehållet 1:1 jämfört med vanlig läsk – och ännu värre blir det om man dricker standardmjölk. Flytande kalorier mättar också sämre än samma kalorimängd i form av fast föda.

Alternativ till vanlig komjölk

Sojadryck, havre­dryck och rismjölk är bara några av de alternativ till mjölk som finns på marknaden. Vissa av dem är bra, medan andra är mindre bra. 

Tre saker som du bör vara extra uppmärksam på:

  • Se till att läsa igenom närings­deklarationen noga. Det bästa är om drycken innehåller minst fyra gram protein per 100 gram.
  • Mindre än fem gram kolhydrater.
  • 100–120 mg kalcium per 100 gram.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många kilometer cykelpendlar du varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig