© Andreas Mikkel

Grillprylar till fisken

Bryt vanan – och skippa köttet och de tjocka korvarna när det ska grillas. Lägg istället färsk fisk och skaldjur på gallret ovanför de glödande kolen. Det är ofta både snabbare och lättare, smakar fantastiskt och ger sundhetsvärdet i grillbrickan ett ordentligt lyft.

21 juni 2011

Eldfasta fat Fisk och skaldjur kan vara väldigt fina och sköra i köttet. Det är därför bra att ha ett skyddslager mellan fisken och grillgallret. Lägg t.ex. laxkotletterna på ett eldfast fat eller i en aluminiumform smord med lite olja i botten. Då slipper du också att fisksafterna droppar ner på kolen och att skinnet bränner fast.

Stekspade Fisk – särskilt utskuren som filéer – kan vara lite svår att vända på grillen. Använd därför en platt stekspade med brett huvud, så att du kommer under fisken och kan vända den utan att den går sönder.

Pensel Använd en pensel med mjuka borst till att pensla fisk och skaldjur med olja innan du lägger dem på grillen.

Klotgrill I en klotgrill skapas indirekt värme som är perfekt vid grillning av fisk. Fisken blir nämligen upphettad från alla sidor och behöver därför inte vändas. Fisken blir mer varsamt tillagad, och det är lättare att kontrollera temperaturen.

Folie Folie är bra när man grillar. Slå in fisk, tillbehör och lite vätska i foliepaket och lägg direkt på grillgallret. Det gör att fisksaften blir kvar och att fisken blir saftig och fast. Folie kan också läggas ut platt över hela grillgallret.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: