Lax spelar en viktig roll i jakten på en mer skärpt hjärna. 

Fyra goda livsmedel som gör dig smart

Intelligens är i hög grad medfött, men man kan faktiskt skärpa hjärnan med ett par procent beroende på vad man äter. Vi har bett vår kostexpert Martin Kreutzer att välja ut fyra livsmedel som gör dig smartare.

11 juli 2019 av Lasse Lyhne

1. Fet fisk

Fet fisk är utan tvekan det bästa man kan utfodra hjärnan med. De omega-3-fettsyror som fisk innehåller är bra på många sätt för hjärnans funktionalitet. Fet fisk är bl.a. lax, makrill, sill, öring och hälleflundra. Sträva efter att äta 75–100 gram fisk per dag – motsvarande en burk makrill. Kan du inte äta så mycket fisk, kan du ta ett tillskott. Sikta på 3–4 gram omega-3 per dag.

2. Ägg

Ägg är rikt på B-vitamin och just B-vitamin har visat sig kunna förbättra prestationsförmågan i samband med en rad olika kognitiva tester. Det behövs dock rätt mycket B-vitamin för att få effekt, och du bör därför se till att få i dig bra B-vitaminkällor i alla dina måltider. Förutom ägg finns det massor av B-vitamin i skivost, kyckling och fullkornsprodukter.

3. Kål

Kål är rik på många nyttiga ämnen, bl.a. C-vitamin och just C-vitamin har i en tysk studie visat sig kunna minska stressnivån hos personer som ska göra en mental prestation. Återigen handlade det om rätt mycket C-vitamin – 5-10 gånger så mycket som minimirekommendationen. Fundera därför på att ta ett tillskott eller komplettera ett stort kålintag med massor av exempelvis bär och kiwi.

4. Mandlar

Mandlar, sesamfrön och andra nötter är rika på magnesium och just det mineralet har visat sig spela en viktig roll när det gäller mental stresshantering. Om man lider av magnesiumbrist är risken större att man drabbas av stressliknande tillstånd i kroppen, visar studier.

Martin Kreutzer gav tidigare i år ut boken ”Eksamenspower”, där du kan få många fler goda råd om hur du ska äta dig smartare.

Vill du ha ännu mer inspiration till hur kosten kan göra dig starkare, friskare och mer skärpt, så ska du teckna en prenumeration på Sveriges bästa hälsotidning för kvinnor och män här.

 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: