Fem tips för att äta mer grönt

Vardagsstressen kan göra att det är svårt att få i sig nog med grönsaker, men med några knep kan du lätt komma upp i de 500 gram som rekommenderas.

4 juni 2019 av Dina Christiansen

Grönsaker innehåller massor av nyttiga kostfibrer, vitaminer og mineraler, som är viktiga för kroppen. Enligt rekommendationen bör man äta 500 gram frukt och grönt varje dag, varav 200 gram bör vara frukt och 300 gram ska vara grönsaker. Vi har valt ut fem bra råd för att man ska få i sig tillräckligt med grönsaker.

1. Gör det lättillgängligt

Se till att du alltid har grönsaker tillgängligt. Det gör att det blir mycket lättare att komma upp i den rekommenderade mängden. Ha därför alltid grönsaker hemma eller i matlådan osv.

2. Gör det enkelt

Skiva grönsakerna så att de är färdiga att äta om blodsockret plötsligt skulle sjunka och du behöver få i dig något snabbt. Om grönsakerna är färdiga i kylen blir du mer benägen att välja dem före andra, och kanske mindre bra snacks.

3. Köp färdiga grönsaksmixar 

Köp färdiga grönsaksmixar som du hittar i butikerna. Det är både bekvämt och tidsbesparande.

4. Använd dem i maten

Använd olika typer av grönsaker i köttfärssåser och soppor. Om du har småbarn eller inte är allt för förtjust själv i grönsaker, så är det lätt att gömma dem i maten. Friterade rotfrukter är också en bra lösning. De kan smaksättas med kryddor och lite olja så att man nästan inte märker att det är grönsaker.

5. Lägg på grönsakerna först

Särskilt på arbetsplatser där det finns en matsal, kan det vara bra att gå till salladsbaren först så att kött och annat inte tar den mesta platsen på tallriken. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig