© iStock

Fem tips för att äta mer grönt

Vardagsstressen kan göra att det är svårt att få i sig nog med grönsaker, men med några knep kan du lätt komma upp i de 500 gram som rekommenderas.

4 juni 2019 av Dina Christiansen

Grönsaker innehåller massor av nyttiga kostfibrer, vitaminer og mineraler, som är viktiga för kroppen. Enligt rekommendationen bör man äta 500 gram frukt och grönt varje dag, varav 200 gram bör vara frukt och 300 gram ska vara grönsaker. Vi har valt ut fem bra råd för att man ska få i sig tillräckligt med grönsaker.

1. Gör det lättillgängligt

Se till att du alltid har grönsaker tillgängligt. Det gör att det blir mycket lättare att komma upp i den rekommenderade mängden. Ha därför alltid grönsaker hemma eller i matlådan osv.

2. Gör det enkelt

Skiva grönsakerna så att de är färdiga att äta om blodsockret plötsligt skulle sjunka och du behöver få i dig något snabbt. Om grönsakerna är färdiga i kylen blir du mer benägen att välja dem före andra, och kanske mindre bra snacks.

3. Köp färdiga grönsaksmixar 

Köp färdiga grönsaksmixar som du hittar i butikerna. Det är både bekvämt och tidsbesparande.

4. Använd dem i maten

Använd olika typer av grönsaker i köttfärssåser och soppor. Om du har småbarn eller inte är allt för förtjust själv i grönsaker, så är det lätt att gömma dem i maten. Friterade rotfrukter är också en bra lösning. De kan smaksättas med kryddor och lite olja så att man nästan inte märker att det är grönsaker.

5. Lägg på grönsakerna först

Särskilt på arbetsplatser där det finns en matsal, kan det vara bra att gå till salladsbaren först så att kött och annat inte tar den mesta platsen på tallriken. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: