Läs också

Frisk av nitrat

Äter framför skärmen
Äter framför skärmen

Att äta framför datorskärmen är bara en av flera dåliga vanor som gör att du kan gå upp i vikt på jobbet. 

© iStockphoto

Fem skäl till att du går upp i vikt på jobbet

Det är inte bara för att många sitter stilla för mycket på jobbet som kilona smyger sig på. Här är fem andra skäl till att du går upp i vikt på jobbet.

29 augusti 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Du småäter med arbetskompisarna

Du är egentligen mätt, men en av arbetskompisarna har födelsedag och bjuder på tårta.

Lösning: Deltag i det sociala, men tacka nej till tårtan eller ta bara en liten bit.

2. Du äter framför skärmen

Du begraver dig i arbete, och äter framför datorskärmen eller med mobilen vid sidan av tallriken. Flera studier har visat att när man äter framför skärmen, så har man både en ökad tendens till att äta för mycket till lunch och småäta mer snacks senare på dagen.

Lösning: Lämna skärmen när du ska äta, eller se alternativt till att ha ett lager av nyttiga snacks, som t.ex. mandlar, morötter, paprika, m.m. som du kan äta.

3. Du jobbar i en dålig belysning 

Sitter du i halvdunkel belysning, så har forskning visat att aptiten får en boost.

Lösning: Gå en kort, rask promenad ute i dagsljuset innan lunchen.

4. Du jobbar över

När arbetsdagen förlängs minskar sannolikheten att du ska hinna med att motionera den dagen. Om jobbet till och med går ut över nattsömnen kommer hormonbalansen att rubbas och resultatet blir ökad hunger.

Lösning: Har du inte tid att träna, så följ devisen: ”lite är bättre än inget”. Spring några ruscher uppför trappan ett par gånger under arbetsdagen.

5. Du är stressad

En hög stressnivå ökar bl.a. mängden av hormonet kortisol i blodet, och resultatet blir ett ökat sug efter fett och socker.

Lösning: Fysisk aktivitet och en bra sömn är de bästa hjälpmedlen.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

Källor: Journal of Marketing Research, Minerva Endocrinologica, Appetite

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig