nyttig kost till träningen
Fem utmärkta livsmedel -

se vad de här kan bidra med för din hälsa, kropp och träning. 

© iStock

Fem bra livsmedel för den som tränar

För att man ska få ut max av träningen behöver flera olika bitar falla på plats, varav kosten är en av de viktigaste. Inte minst eftersom rätt kost både kan boosta energinivån, förbättra återhämtningen och stärka den allmänna hälsan.

29 april 2021 av Hans Westhausen Gottlieb

1.Grönkål

Ett högt innehåll av A-, B6-, C- och K-vitamin samt järn, kalcium, kolhydrater, protein, fibrer och mycket antioxidanter gör grönkål till en av växtrikets absoluta höjdare. Kalcium stärker skelettet, medan järn ingår i produktionen av röda blodkroppar som transporterar syre till musklerna. Antioxidanterna stärker immunförsvaret och alla hälsosamma kostfibrer främjar matsmältningen.

MATTIPS:
Ät kål så ofta du kan!


2. Ägg

Proteinet i ägg innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga upp sig eller bibehålla muskelmassa. Särskilt aminosyran leucin är viktig för att musklerna ska kunna ta upp glukos, och en kost rik på leucin är därför bra för alla som ägnar sig åt uthållighetsträning. När musklerna ska återhämta sig efter till exempel uthållighets- eller styrketräning, så påverkas den processen också av att man får i sig leucin via kosten. Dessutom innehåller ägg både vitaminer och mineraler.


MATTIPS:
Ät maximalt 2–4 ägg i någon av dagens huvudmåltider

>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Bra och nyttiga livsmedel
© iStock

3.Chiafrön

 Mayaindianernas små superfrön har en unik koncentration av bl.a. kalcium, omega-3 och kostfibrer. Två matskedar innehåller mer omega-3 än en laxfilé, och fyra gånger så mycket kostfibrer som linfrön. Chiafrön innehåller dessutom massor av protein (21 gram protein per 100 gram) som främjar återhämtningen efter tuffa träningspass.


MATTIPS: Ät dem till frukost eller använd dem i brödbaket


4. Havregryn

Trots alla bantningskurer där kolhydrater är bannlysta så är de ändå löparens bästa vän. Havregryn är rika på långsamma kolhydrater och nyttiga kostfibrer och innehåller även fettsyror, vitaminer och mineraler av utmärkt kvalitet. Havregryn är således både nyttigt och välgörande. Dessutom är det billigt!

MATTIPS: Havregrynsgröt med mjölk eller som ingrediens i frukostflingor


5. Rödbetor

Rödbetan kan ge en boost för prestationsförmågan. Rödbetans höga nitratinnehåll förbättrar nämligen kroppens förmåga att förse musklerna med syre. Studier pekar på att det kan ge en ökning på 15 %, men realistiskt sett är förbättringen snarare 2–3 %. Det ger dock också effekt – vilket kommer att märkas på dina prestationer. 

MATTIPS: Drick en halv liter rödbetsjuice eller en koncentrerad rödbetsshot 2–3 timmar innan du ska träna. Och bli inte orolig om urinen blir lite rödfärgad. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: