Dessa fyra kosttrender blir populära 2017

LCHF och stenålderskost är redan gamla nyheter. Vi har låtit två experter sia om vilka de nya kosttrenderna blir nästa år.

5 december 2016 av Jesper U. Larsen

Vår expertpanel

Vårt expertteam består av PR-ansvariga Elina Gregor och näringsexpert Martin Kreutzer.

Elina är PR-ansvarig på Food & Friends, en av landets ledande kommunikationsbyråer inom mat, dryck och måltider, som varje år presenterar sin stora trendrapport.

Martin är närings- och träningsexpert samt författare till storsäljaren Antiinflammatorisk kost. Sedan många år anställd vid Köpenhamns universitet.

Elinas förslag på nästa års kosttrender:

1. Back to basic:

Back to basic är det som gäller för våra matval och matvanor. Vi äter tillsammans. Family style dinner kommer tillbaka både hemma och på restaurang.

Middagen byggs upp runt en stor central servering och många skålar och tillbehör. Effektivt i både köket och matsalen, och trevligt för gästerna att samlas runt.

Att minska på matsvinnet där man exempelvis använder hela grönsaken och djurets alla delar blir allt vanligare. Vi överger trendmaten och lagar riktig mat, som inte är ämnad enbart för sociala medier.

2. Tekniken tar ett stort kliv framåt:

Ny spännande teknik är på ingång: till exempel majonnäs utan ägg, mjölk utan ko och kött utan djur. Våren 2016 lanserades till exempel en hamburgare gjord på växter med hemoglobin, som gör att den faktiskt smakar kött.

Ett annat viktigt utvecklingsområde är var odlingen sker, allt för att göra denna mer klimatsmart.

Med belysning och växtnäring kan man flytta den var som helst, och fortfarande göra den mer effektiv. Det finns till och med experiment att odla sallad till besättningen ombord på u-båtar.

Martins förslag på nästa års kosttrender:

3. Flexitarianerna på frammarsch:

Det verkar som att allt fler blir vegetarianer, veganer och så kallade flexitarianer, och den trenden ser ut att växa sig ännu starkare under 2017.

En del väljer den hårda linjen och slutar helt med animaliska produkter, men många väljer medelvägen, där det inte blir något religiöst över kosthållningen och där man inte måste följa en massa regler.

För flexitarianerna, som är en slags deltidsvegetarianer och därmed håller vissa dagar köttfria, är det ofta hälsan som styr – inte miljötänkandet eller att man tycker synd om djuren.

Man ser ingen anledning att sluta helt med att äta kött utan hänvisar hellre till den forskning som säger att för mycket kött inte är bra för hälsan. Detta är en trend som långtifrån har nått kulmen än.

4. Fett gör comeback :

Inställningen till makronäringsämnena har gått i vågor genom åren. Ibland har vissa ämnen ansetts vara hälsosamma, andra gånger har de ansetts vara hälsofarliga och ibland har de inte ansetts påverka oss alls.

Senast har protein varit i ropet och en del kostexperter har rekommenderat skyr i obegränsade mängder. 2017 verkar intresset för protein minska och istället ökar intresset för fett.

Men det blir med ett kvalitativt fokus som går ut på att välja nyttigt fett från t.ex fiskolja, avokado och nötter.

Det skiljer sig från t.ex. LCHF-dieten, där anhängarna tror att de lever hälsosamt om de skippar kolhydrater och lever på grädde och bacon. Nu säger man att fett kan vara både bra och dåligt.

Se många fler av experternas förslag på nästa års kosttrender här:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: