© iStock

De bästa valen

Utbudet i mataffärerna ökar mer och mer, och det kan vara svårt att veta vilka livsmedel som ger mest hälsoeffekt per satsad krona. Vi har därför valt ut de bästa varorna i åtta olika kategorier – allt ifrån frukt och grönsaker till fiskkonserver, bröd och juice.

12 juni 2019 av Martin Kreutzer

Kategori: pasta Fullkornspasta Varför är den så bra? Pastan är gjord på fullkornsvetemjöl och innehåller därför mycket kostfibrer, vitaminer och mineraler. Ja, fiberinnehållet är så högt att ett par hundra gram pasta täcker hela dagsbehovet. Alla B-vitaminer och viktiga mineraler som pastan innehåller passar perfekt ihop, och den kombinationen gör att fullkornspasta på många sätt är det som förhöjer näringsvärdet om man t.ex. äter den till middag. Vilken ska du välja? Nästan alla fullkornspastasorter är baserade på 100 procent fullkornsmjöl vilket gör att de är nyttiga och bra. Du bör dock ögna igenom innehållsdeklarationen då det finns några få fullkornspastasorter som inte är helt baserade på fullkorn.

Kategori: bröd Grovt rågbröd Varför är det så bra? Grovt rågbröd baserat på mjöl som malts av hela sädeskorn med skalet kvar är bra för kroppen. Innehållet av kostfibrer blir då högt vilket innebär flera fördelar. Fibrerna håller bl.a. igång tarmsystemet vilket bl.a. minskar risken för tjocktarms- och ändtarmscancer. Fibrerna har också en gynnsam påverkan på kolesterolvärdet och eftersom de även gör att man håller sig mätt längre blir det lättare att hålla vikten. Fullkorn är även rikt på vitaminer och mineraler. Vilket ska du välja? En fullkornssymbol indikerar att det handlar om fullkornsbröd. Du bör ändå läsa innehållsdeklarationen och se hur mycket fullkorn brödet innehåller. De bästa valen innehåller över 50 %, fullkorn, medan de lite sämre ligger på ca 30 %.

Kategori: juice och saft Smoothie Varför är den så bra? Den tekniska skillnaden mellan smoothie och juice är att en smoothie körs i en mixer eller pureas av hela frukten, medan juicen görs av själva fruktsaften som pressas ur frukten. Smoothien har alltså ett lika högkvalitativt innehåll som hela frukter, och man får därmed i sig både kostfibrer och massor av antioxidanter (som bl.a. stärker immunförsvaret). Juicen innehåller däremot mer kolhydrater och C-vitamin. Vilken ska du välja? Flera producenter spär ut sina köpfärdiga smoothies med juice. Dessa bör man undvika, för det är bara när hela frukten har använts som näringsvärdet blir riktigt bra. Om det står ”juice” eller ”saft” på innehållsdeklarationen så bör du läsa vidare vad produkten egentligen innehåller.

Kategori: fiskkonserver Makrill i tomat Varför är den så bra? Fiskkonserver bör innehålla så mycket som möjligt av den feta fisksorten och så lite som möjligt av andra tillbehör, åtminstone om de är riktigt kaloririka. Fet och nyttig makrill är ett bra val, i synnerhet om den kombineras med vanlig tomatsås. Till skillnad från t.ex. lax fångas makrill i världshaven där den lever på sin naturliga föda. Det innebär att makrill innehåller stora mängder nyttigt omega-3-fett. Vilken ska du välja? Välj de konserver som innehåller mest makrill. Det finns de som innehåller minst 60 % fisk och det är dessa man bör välja. Läs dessutom igenom innehållsdeklarationen. Om produkten innehåller tillsatt socker så bör du välja en annan.

Kategori: frukt/Bär Blåbär Varför är de så bra? Det finns många olika sorters bär som är nyttiga och goda, och blåbär är ett av dem. Och redan om några veckor kan du själv ge dig ut och plocka blåbär i skogen. Förutom att blåbär innehåller energigivande kolhydrater är de också rika på antioxidanter som bl.a. är bra för immunförsvaret. Dessutom håller blåbär hjärnan skärpt och lindrar träningsvärk. Vilka ska du välja? Blåbär plockade i Skandinavien är att föredra. De är mycket kraftfullare än t.ex. amerikanska blåbär, som är av en annan sort och som smakar som en blek kopia av blåbären i våra skogar. Om du inte får tag i färska blåbär är frysta blåbär lika bra. De är i stort sett lika nyttiga.

Kategori: ris, gryn och frön Quinoa Varför är den så bra? Många har ännu inte upptäckt detta fantastiska frö vars sega konsistens i hög grad liknar ris och som lika gärna kan ingå i såser som i sallader. Quinoa är fantastisk, rent näringsmässigt. Den är rik på både protein och omega-3-fetter. Den innehåller också mycket fibrer som behövs för matsmältningen, samt vitaminer och mineraler. Vilken ska du välja? Alla sorters quinoa liknar varandra rent näringsmässigt. Om du står och väljer mellan flera olika sorter, så bör du läsa innehållsdeklarationen noga och välja den som innehåller mest fibrer.

Kategori: mjölkprodukter Mager kvarg Varför är den så bra? Proteininnehållet i kvarg är mycket högt samtidigt som den innehåller försvinnande lite fett och kolhydrater. Det gör att kvarg t.ex. passar perfekt för att maximera proteininnehållet i smoothien, i frukosten eller i andra sammanhang då man vill få i sig mer protein via kosten. Vilken ska du välja? Det är viktigt att du väljer en mager variant som utmärker sig av att fettinnehållet i näringsdeklarationen är mindre än 1 gram fett per 100 gram. Fetare varianter bidrar med betydligt fler kalorier. Om du inte får tag i kvarg, så är skyr eller keso nästan lika bra.

Kategori: grönsaker Brysselkål Varför är den så bra? Kål är helt enkelt supernyttigt och när man tittar närmare på innehållet av immunförsvarsstärkande antioxidanter, fibrer, vitaminer m.m., så är brysselkål bäst av alla kålsorter. Inte ens broccoli når upp till samma nivå. Vilken ska du välja? Om du väljer färsk ekologisk brysselkål så maximerar du utbytet. Fryst brysselkål är dock nästan lika bra så välj den du kan få tag i. Ät den helst rå efter en lätt blanchering eller skonsam ångning. Det försvinner många nyttiga ämnen om man kokar eller steker kål.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: