Därför får du huvudvärk av glass

Du har säkert fått huvudvärk någon gång när du har ätit en glass för snabbt. Se här vad det beror på och vad du kan göra för att undvika det.

20 juni 2016

Den som snabbt har ätit en glass på sommaren vet säkert hur ont det kan göra i huvudet/hjärnan en kort stund. Det är det som forskare kallar för brain freeze, och som även kallas glasshuvudvärk.

Smärtan kan uppstå när en större mängd kall mat eller dryck plötsligt hamnar i gommen eller längst inne i munnen. När det sker så påverkas nerverna och de små blodkärlen drar snabbt ihop sig för att sedan utvidga sig. Den reaktionen framkallar de smärtsignaler som sänds vidare upp till hjärnan. Där uppfattar hjärnan det som om det är huvudet som gör ont och att hjärnan ”fryser”.

Gör så här

  • Sänk tempot. Ät upp glassen långsamt.

  • Ät glassen längre fram i munnen. Då vänjer sig munnen vid glassens temperatur.

  • Sög skugga. En sval kroppstemperatur minskar risken för glasshuvudvärk.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig