Därför är det så nyttigt med fisk

Fisk är det bästa man kan äta om man behöver D-vitaminer. Fet fisk som lax, makrill och sill innehåller massor av det viktiga vitaminet. D-vitamin hjälper kroppens att ta upp kalcium och fosfor – vilket stärker både skelett och muskler.

26 maj 2010

Hjärnkost

Mer än en femtedel av hjärnan består av omega-3-fettsyror. Det är därför inte konstigt att fisk, som ju innehåller mycket omega- 3, betyder mycket för hjärnans funktion. Omega-3 reparerar och tillverkar nya hjärnceller och skyddar mot hjärnans åldringsprocess. Ny forskning har visat att kost som är rik på omega-3- fettsyror skyddar mot alzheimer och kan vara en effektiv behandling under det tidiga stadiet av demens. Omega-3-fettsyrorna är också viktiga för det yttre membranet i hjärncellerna vilket är en förutsättning för att hjärnimpulserna ska föras över optimalt. Innehållet av zink och D-vitamin bidrar också till att göra fisk till hjärnans egen favoritmat. Forskning har visat att ett högt fiskintag ger snabbare reaktioner och stärker minnet.

Förebygg blodproppar

Genom att ersätta en del av det mättade fettet från kött och mejeriprodukter med omega-3-fettsyror från fisk kan risken för hjärt-kärlsjukdomar minska betydligt. Risken för att få en blodpropp i hjärtat kan faktiskt reduceras med ända upp till 50 procent om man äter fisk varje dag. Forskning har också visat att fisk kan förebygga cancer - speciellt i mag-tarmkanalen. Forskarna menar att den förebyggande effekten kan bero på omega-3-fettsyror, jod, selen och D-vitamin. Omega-3-fettsyrorna är också ett viktigt skydd mot kroniska inflammationer i kroppen. Kroniska inflammationer anses vara en bidragande orsak till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och reumatism.

Förutom sommarens sol är fet fisk den bästa källan till D-vitamin. Och det har många av oss användning för - med tanke på hur få soltimmar vissa delar av landet har under vintern. D-vitamin är helt avgörande för att kalcium från kosten ska kunna transporteras till skelettet och stärka det. Dessutom behöver immunförsvaret en hel del D-vitamin för att fungera optimalt.

Fet fisk är smalmat

Mager fisk som t.ex. tonfisk, torsk och rödspätta är effektiv bantningskost. Med ett högt proteininnehåll och ett mycket lågt fett- och kaloriinnehåll får du en maximal mättnadskänsla per kalori - betydligt bättre än från både kött och fågel. Fet fisk är heller inte så dåligt. Fet fisk som t.ex. lax, sill och makrill innehåller fler kalorier än de magra, men också fler nyttiga fettsyror - och omega-3-fettsyror har visat sig kunna öka fettförbränningen. Australisk forskning har visat att man går ned extra mycket i vikt om man både äter mycket omega-3 och konditionstränar tre gånger i veckan.

Konserverna räknas

Tonfisk på burk, makrill i tomat, ansjovis och torskrom är alla bra alternativ för att få i sig den rekommenderade mängden fisk. Proteinerna och de hälsosamma fettsyrorna försämras inte nämnvärt av att fisk läggs in på burk. Se däremot till att currysill, tonfisk i olja och makrill i tomat endast utgör en liten del av din fiskkvot – de här matvarorna innehåller relativt många kalorier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: