© Istock

Är starka färger ett hälsotecken?

Stämmer det att starka färger är ett tecken på att en frukt eller grönsak innehåller mycket nyttiga ämnen?

Ja, det kan mycket väl vara värt att välja de färggladaste frukterna och grönsakerna. Frukt och grönt med starka färger och stor yta innehåller oftast mer antioxidanter, vilket är bra för immunförsvaret.

Antioxidanter bekämpar de så kallade fria radikalerna som kommer in i kroppen via t.ex. luftföroreningar, cigarettrök och dålig kost, och som kan hämma och förstöra viktiga funktioner i våra celler. Genom att kämpa mot de fria radikalerna skyddar antioxidanterna oss mot t.ex. hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Antioxidanterna gör även att man återhämtar sig bättre efter hårda träningspass.

Det finns en mängd olika slags antioxidanter, och de spelar alla en viktig roll för försvaret av kroppens celler. Om du äter mycket, och många olika sorters, frukter och grönsaker så stärks kroppens försvar mot fria radikaler.

Färger indikerar hälsa

Ett livsmedels förmåga att bekämpa fria radikaler anges med ett så kallat ORAC-värde (oxygen radical absorbance capacity). Ju högre, desto bättre. Här är fem bra källor. ORAC/100 gram.

  • Sviskon (5 770)
  • Svart vinbär (2 036)
  • Bladkål (1 770)
  • Jordgubbar (1 536)
  • Spenat (1 210)

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig