© iStock

Allt du behöver veta om kostfibrer

Något av det bästa du kan göra för din hälsa är att få i dig nog med kostfibrer. Här kan du få reda på hur du ska göra.

23 december 2020 av Martin Kreutzer

Vad är kostfibrer? 

Egentligen är de en undergrupp av kolhydrater, men kostfibrer skiljer sig från dessa genom att vara mer eller mindre osmältbara. Du får därför inte en massa bränsle från dem. I gengäld gör de här växtresterna, som ger frukt, grönsaker och korn dess struktur, mycket annan nytta i kroppen.

Hur mycket kostfibrer behöver jag? 

Forskare anser att det är bra att äta så mycket fibrer som möjligt. Cirka 30–35 gram om dagen lyder rådet, men i genomsnitt får vi bara i oss omkring 20 gram. Det finns många olika kostfibrer så försök få i dig många olika fibertyper varje dag.

Varför behöver jag kostfibrer? 

Både hjärt- och cancerforskare rekommenderar kostfibrer eftersom ett högt intag av dessa minskar risken för vissa cancerformer samtidigt som kolesterolvärdet hålls nere. Fibrerna bidrar också till mättnad, men det är i tarmen som de på allvar stärker din hälsa. Tarmens goda bakterier får näring av fibrerna och förökar sig så att du blir friskare inifrån. Fibrerna bidrar också till bättre matsmältning genom att mjuka upp tarminnehållet och sätta upp tarminnehållet och sätta igång tarmens rörelser.

Cornflakes med mjölk smakar gott, men är cornflakes verkligen en bra frukostprodukt? Läs mer här.

Finns det några tidpunkter då kostfibrer är särskilt viktiga? 

Om du fördelar kostfibrerna jämnt över dagens måltider så säkerställer du att det hela tiden finns fibrer i tarmarna. Det gynnar tarmfloran och är mer behagligt än att äta stora mängder fibrer i en enda måltid.

Vilka råvaror ger mig kostfibrer? 

Växtriket är den enda källan till kostfibrer, medan kött, fisk, fågel och mejeriprodukter helt saknar ämnet. I gengäld är både frukt, grönt, korn och nötter rika på fibrer. Bra källor är t.ex: 

Frukt:
Havtorn (6 g fibrer/100 g), avokado (5 g), hallon (4,5 g), björnbär (4 g) och päron (3 g).

Grönsaker:
Torkade bönor (18 g fibrer/100 g), bruna linser (11 g), grönkål (6 g), ärter (6 g) och rotselleri (4 g).

Spannmål & liknande:
Quinoa (12 g fibrer/100 g), havregryn (10 g), fullkornspasta (9,5 g) och fullkornsrågbröd (8 g).

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: