Kvinna och barn lagar frukost tillsammans
En bra start.

Börja sunt och få energi som räcker hela dagen.

© iStock

5 tips för en hälsosam frukost

Vanans makt är stor, och frukosten kan vara en riktig kaloribomb om man inte tänker till, men det är enkelt att göra dagens viktigaste måltid till dagens nyttigaste. Genom att göra rätt val får du mer energi och näring, och det blir lättare att kontrollera kaloriintaget under resten av dagen.

1 juli 2022
 • Använd inte socker

  Söta frukosten med torkad eller färsk frukt. Det ger dig massor av immunförsvarsstärkande antioxidanter. Dessutom är sötman svagare i frukt än i socker. Det gynnar smaklökarnas förmåga till att nöja sig med mindre sötma även vid andra tillfällen.

 • Skippa rostat bröd och annat vitt bröd

  Ät grovt bröd med många fibrer i, t.ex. knäckebröd. Fibrer ger maten mer struktur och sväller i magen, vilket ger en behaglig mättnad.

 • Ät tills du börjar känna dig mätt

  Undvik att proppa i dig maten tills magen står i fyra hörn. Hjärnan ligger 15-20 minuter efter när det gäller att känna av mättnaden, så det gäller att sluta vid första mättnadstecknet.

Kvinna i köket äter färsk frukt
Färsk frukt.

Få i dig massor av antioxidanter redan från morgonen.

© iStock
 • Stig upp i tid

  Det tar otroligt kort tid att steka ett par ägg eller skära upp lite frukt och grönsaker. Men om du ligger i sänghalmen och drar dig alltför länge mister du genast möjligheten att påbörja dagen med en supernyttig måltid.

 • Veckohandla

  Ägg, frukt, grönt, skinka, grovt bröd, yoghurt och andra ingredienser som ingår i en nyttig frukost håller sig färska i åtskilliga dagar. Undvik därför att frukosten havererar på grund av att matvarorna saknas, genom att storhandla så att det räcker hela veckan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: