Sked med salt
© iStock

5 tecken på att du äter för mycket salt

Lider du ofta av huvudvärk? Då kanske du ska läsa mer här.

2 januari 2019 av Anna Sjøstrøm / I FORM

Utan att vi kanske är medvetna om det, innehåller mycket av den mat vi äter en hel del salt. Och salt är bra, men i begränsade mängder. Här är 5 tecken på att du kanske äter för mycket salt.

1. Dina ringar sitter hårt

Har dina fingrar blivit tjockare trots att du inte har gått upp i vikt? Då beror det förmodligen på att det samlas vätska i din kropp, som kan bero på för mycket salt. Kroppen håller nämligen kvar vätskan som en slags försvarsmekanism.

2. Du är torr i munnen

Är du ofta torr i munnen? Det kan bero på att ditt saltintag är för högt. När du äter för mycket salt känner din kropp att din salt- och vätskebalans inte är som den ska vara. Och då blir du automatiskt törstig för att återställa balansen igen. 

3. Du har ofta huvudvärk

Du tänker kanske inte på att din huvudvärk kan bero på att du åt chips igår kväll. Men studier har faktiskt visat på ett samband mellan att du äter mycket salt och huvudvärk, så du borde kanske se över ditt saltintag om du ofta lider av huvudvärk.

4. Du måste ofta gå på toaletten

Överraskande nog kan för mycket salt göra så att du behöver gå oftare på toaletten. När du äter mycket salt mat får dina njurar jobba hårdare för att rensa ut det överflödiga saltet, och det slutar med att du måste kissa mer.

5. Du tänker inte helt klart

Saltar du lite för mycket blir du lätt uttorkad, vilket gör att du får svårt att tänka klart. Minska alltså på saltet om du känner dig lite såsig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: