13 livsmedel som gör dig beroende

Har du också hållit på med en bantningskur och ändå märkt att ditt behov av pizza ÄR viktigare än att bli av med något kilo? Forskning visar varför det är så!

10 oktober 2016 av Sofie Thomasen Rasmussen

Viktnedgång kräver massor av viljestyrka. Men ibland verkar behovet av en stor pizza vara helt oemotståndligt. Det finns det faktiskt ett bra skäl till.

En undersökning gjord av The Yale Food Addiction Scale visar nämligen att feta livsmedel med högt kaloriinnehåll är lika beroendeframkallande som kokain och heroin.

Pizza gör dig beroende

När du äter fet mat så kommer belöningscentrum i hjärnan att aktiveras och du får uppleva en lyckokänsla. Lyckokänslan gör dig beroende och hjärnan kommer att skicka signaler till kroppen om att den behöver mer fet mat.

Signalerna blir till tvångstankar som även de med en viljestyrka av stål kommer få svårt att stå emot när det ligger en pizza framför dem.

Recept på en nyttig pizza finns här.

Vi har listat de 13 mest beroendeframkallande livsmedlen här nedan. Gemensamt för alla är att de är förädlade. Förädlade livsmedel innehåller onaturliga kemikalier som är gjorda för att framkalla lyckokänslor i hjärnan, så att vi blir beroende av maten. Vill du undvika matberoende ska du alltså ta en omväg förbi alla förädlade, kaloririka och feta livsmedel.

13 beroendeframkallande livsmedel: 1. Pizza 2. Choklad 3. Kakor 4. Gräddglass 5. Pommes frites 6. Cheeseburgare 7. Läsk 8. Kaffebröd 9. Ost 10. Bacon 11. Friterad kyckling 12. Vitt bröd 13. Popcorn

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: