Man dricker sportdryck inför en löprunda
© iStock

10 bantningsmyter som inte håller

Vi har sammanställt de 10 vanligaste näringsråden som du inte bör följa.

30 maj 2017 av Martin Kreutzer

Kolhydratladdning inför ett lopp ger dig mer energi, en smoothie efter målgång är bra för återhämtningen. Tränings- och kostvärlden är full av bra och trendiga kostråd som ska göra att man blir friskare, smalare och presterar bättre. Många råd fungerar, men det är inte alla som stämmer. Vi har valt ut 10 vanliga kostråd där en liten nyansering kan vara på sin plats. Läs dem innan du äter nästa måltid – det kan visa sig vara helt avgörande för dina resultat.

1. Du bör inte gå ned i vikt om du tränar hårt

 • Varför inte? Det kan vara lockande att gå ned ett par kilo nu när sommarens stora mål närmar sig i form av t.ex. ett maratonlopp, en längre cykeltur i fjällen eller något liknande där övervikt kan inverka negativt. Du bör dock undvika en viktnedgång samtidigt som du tränar hårt eftersom återhämtningen i kroppen blir mycket sämre om du får i dig för lite kalorier. Dels får du i dig färre närings­ämnen om du äter mindre, dels hämmas kroppens produk­tion av tillväxthormoner.
 • Gör så här: Se till att ha en bra matchvikt inför den sista tuffa träningsperioden. Hård träning sliter både på immunförsvaret och återhämtningen, och därför är det viktigt att ha en bra och näringsrik kosthållning. Som en tumregel bör en eventuell viktnedgång vara uppnådd sex veckor innan säsongsmålet. Det gäller alltså att börja i god tid.

2. Du bör inte dricka bär­smoothies efter tuffa träningspass­

 • Varför inte? Det är kanske en del som tror att en fräsch smoothie full med immunförsvarsstärkande antioxidanter kan snabba på återhämtningen. Men riktigt så är det inte. Det visar bl.a. en studie där man gav deltagarna ”power­smoo­thies” direkt efter träning, och där man upptäckte att dessa faktiskt hämmade återhämtningen. Orsaken tros vara att antioxidanterna bromsar kroppens eget immunförsvar så att det blir sämre på att sätta igång de läkningsmekanismer som är så viktiga för återhämtningen.
 • Gör så här: Förebygg skador genom att fylla på med antioxidanter inför träningspassen. Kroppen tar upp dessa ämnen och använder dem som en skyddande barriär som gör att kroppen inte blir lika sliten av träningen. Nyzeeländska forskare har bl.a. visat att blåbärsmoothies före träning resulterade i färre inflammationsmarkörer i kroppen dagen efter – vilket är ett tydligt tecken på skyddseffekten.

3. Du bör inte skippa nötterna

 • Varför inte? Nötter är lika kaloririka som mjölk­cho­k­la­d, men till skillnad från chokladen så boostar fettet i nötter­na kroppens immunförsvar. Det förebygger i sin tur både hjärt- och kärlsjukdomar samt överbelastningsskador. I studier har man dessutom sett att personer som får i sig mycket fett från nötter minskar sitt bukfett.
 • Gör så här: Se till att det finns lite plats i ditt totala kaloriintag varje dag för en näve nötter. Ersätt t.ex. havregrynsgröt, som är kaloririk, med skyr. Blanda i lite frukt och 20–30 mandlar. Byt även ut fikabrödet på eftermiddagen mot ett par frukter. Och ät pekannötter till kvällsfika. 

4. Du bör inte dricka sport­dryck under spinningpassen

 • Varför inte? Förutom att alla de kalorier som sportdrycken innehåller i stort sett nollställer den kaloriförbrukning som spinningen ger, så påverkas kroppens fettförbränning negativt. Socker­intaget gör att det främst är socker som används som energi, och det hämmar i sin tur uthålligheten, vilket annars är en av nycklarna för att kunna prestera bra.
 • Gör så här: Drick vatten. Det räcker bra under ett spinningpass. Kör du dubbla pass kan du ta en sockerfri brustablett med elektrolyter. Det motverkar bl.a. kramp. 

5. Du bör inte pastaladda inför ett 5 km-lopp

 • Varför inte? De flesta löpare brukar fylla på sina kolhydrat­depåer inför ett långlopp. Den metoden gör att kroppen hela tiden har energi att tillgå under loppet. Men vid kortare tävlingar kan det istället ge bakslag att fylla på depåerna. Man har helt enkelt inte behov av all energi. Tvärtom kan det göra att man blir tyngre och långsammare eftersom kolhydraterna lagras tillsammans med vatten i musklerna. Du kan förlora 4–5 sek. per km om du överfyller dina energidepåer.
 • Gör så här: Ät som vanligt inför loppet. Det gäller också den sista måltiden före loppet som helst ska avslutas 3–4 timmar innan starten går. Särskilt på korta sträckor blir tempot så högt att matsmältningen avstannar helt, och det gör att maten stannar kvar längre och kan ge magbesvär.

6. Du bör inte hälla i dig chokladdryck efter ett styrkepass

 • Varför inte? En proteinrik chokladdryck eller liknande proteindrycker efter träning behövs inte – om du redan har fått i dig tillräckligt med protein genom dagens tidigare måltider. Proteindrycken bidrar då bara med tomma kalorier.
 • Gör så här: Öka generellt ditt protein­intag de dagar då du styrketränar, t.ex. genom att äta 1 dl mer skyr till frukost och ett halvt kycklingbröst mer till lunch. Då behöver du inte fylla på med protein efter träningspassen. Om du nu inte får i dig det protein du behöver via kosten, kan du fylla på med protein antingen före, under eller ev. efter träningen.

7. Du bör inte dricka sportdryck en timme innan löppassen

 • Varför inte? Oavsett om det är en tävling eller ett träningspass som väntar, så bör du undvika att dricka sportdryck senare än en timme innan du ska börja. Sockret gör att blodsockret stiger snabbt, vilket medför att kroppen börjar att utsöndra en massa insulin som i sin tur sänker blodsockret. Det leder till att du känner dig orkes­lös när träningen eller tävlingen börjar.
 • Gör så här: Ladda upp med en mindre måltid tre-fyra timmar före. Känner du ändå att din energi börjar sjunka, så kan du äta en banan en kvart före start. Tugga bananen noga och drick en mugg vatten till.

8. Du bör inte äta mindre fett för att gå ned i vikt

 • Varför inte? Medan du sitter och läser dessa rader får du den mesta energin från fett. Däremot förbränner du i stort sett inga kolhydrater så länge du inte rör på dig. Därför kan det bli grus i maskineriet om du främst stoppar i dig bröd, ris, pasta, potatis, frukt, godis osv. under en stillasittande arbetsdag. Det är faktiskt sämre för hälsan att få i sig för mycket kalorier från kolhydrater än från fett.
 • Gör så här: Om du vill gå ned i vikt så bör du kasta en kritisk blick på din kosthållning och ta bort alla tomma kalorier. Till dessa räknas öl och vin, godis och kakor, chips, läsk och saft. Nästa steg är att dra in på stärkelsekällorna, inklusive gryn, pasta och bröd och ersätta dessa med grönsaker. Först när du har lyckats med det är det dags att minska på fettintaget. 

9. Du bör inte dricka iskallt vatten i värmen

 • Varför inte? Det kan vara lockande att dricka ett stort glas isvatten när det är varmt och man är genomsvettig. Men risken är att det kalla vattnet kan ge magbesvär eftersom det skapar en köldchock i magsäcken. Samtidigt påverkas din hydrering negativt eftersom kroppens reaktion på kyla är att dra ihop blodkärlen och bromsa matsmältningen – för att förhindra att kylan ska påverka cirkulationssystemet.
 • Gör så här: Håll dig väl­hydrerad genom att dricka vätska som inte är för kall, och använd isvattnet för att kyla ned kroppen. I det sammanhanget fungerar vatten nedkylande. Ta med dig ett par tvättsvampar på löprundan, dränk in dem med vatten och placera dem under kepsen eller i nacken. Studier visar att blöta tvättsvampar hjälper kroppen att göra sig av med överskottsvärme och därmed även förebygger värmeslag.

10. Du bör inte äta många små mellanmål

 • Varför inte? Om du äter i tid och otid så förs det konstant in näringsämnen i blodbanan. Det gör att kroppen aldrig får en chans att förbruka sina energidepåer, och konsekvensen blir inte bara att fettet sitter kvar runt midjan, utan att du också missar chansen att få den hälsoboost som fasta innebär.
 • Gör så här: Är du på väg att få soppatorsk så är det definitivt befogat att äta mellanmål. Men undvik att överdriva mellanmålen bara för att du har hört att ”många små mellanmål är bra”. Om du orkar och vill kan du pröva att fasta i 8–12 timmar något dygn. Det kan ofta vara bra för kroppen. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig