© iStockphoto

Här är de hetaste matvarorna

Google avslöjar den populäraste supermaten. En gul krydda med massor av bra hälsoegenskaper toppar listan.

10 juni 2016 av Jesper U. Larsen

Matvaror som stärker hälsan är en hit. Här är en topplista med fem s.k. superfoods som amerikanerna söker mest efter på nätet, enligt en ny analys från Google:

5. Kefir

Den fermenterade mjölksorten var populär på 80-talet och nu är den tillbaka. Dess probiotiska bakterier är bra för tarmfloran och därmed stärker den också kroppens immunförsvar.

4. Manukahonung

Nyazeeländsk honung känd för dess antibakteriella effekt som beror på ämnet methylglyoxal. Honungen kan vara ett medel mot allt från förkylningar till hudinfektioner.

3. Jackfrukt

Den exotiska frukten bågnar av kostfibrer, A-, B- och C-vitamin samt mineraler. Det antas bl.a. kunna boosta immunförsvaret, reglera blodtrycket och vara bra för huden och ögonen.

2. Äppelcidervinäger

Hyllas av många för sina nyttiga och viktminskande egenskaper. Studier har bl.a. visat att äppelcidervinäger kan hjälpa till att hålla blodsockret stabilt och öka mättnadskänslan.

1. Gurkmeja

Gurkmeja finns i pulverform eller som en hel rot, vilken påminner om ingefära. Den gula kryddan innehåller runt 2 procent av färgpigmentet curcumin, som bl.a. anses kunna skydda mot hjärt-kärl-sjukdomar. Det tros även kunna minska och reglera mängden pro-inflammatoriska ämnen – alltså ämnen som normalt ger inflammationer i kroppen. Djurförsök har dessutom visat att behandling med curcumin kan minska tillväxten av cancerceller.

Se hela analysen här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: