Man som grillar.
© iStock

Gör grillmaten nyttigare

Experter anser att för mycket kött inte är hälsosamt. Byt därför ut köttbiten mot fågel eller fisk och ät massor av grönsaker till. Det gör grillmåltiden lite nyttigare.

20 juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hur gör jag för att grillmaten ska bli nyttigare

Under sommaren grillar jag ungefär 3–4 gånger i veckan, men jag har läst att det inte är så bra för hälsan. Hur ofta kan man grilla, och hur blir grillmaten nyttigare?

SVAR: Det är svårt att fastställa exakt hur ofta man kan grilla utan att hälsan påverkas. Det finns dock flera saker i anslutning till grill måltiderna som är värda att notera. Det handlar främst om att köttet blir onyttigare när man grillar. Grillkorv och fettmarmorerade stekar är några av favoriterna när vi grillar på sommaren, och de är rätt feta redan som de är. 

Allt för stora mängder rött kött har också visat sig öka risken för att utveckla vissa cancerformer. För att förebygga bl.a. tarmcancer rekommenderar experterna att man äter mindre än 500 gram rött kött per vecka – en mängd kött som många får i sig på bara två grillkvällar.

Till rött kött räknas allt kött från fyrbenta djur som ko, gris och lamm. Det är därför bra om du byter ut det röda köttet då och då mot fågel eller fisk. På så sätt blir grillmaten betydligt nyttigare. Mindre köttmängder gör också att du får mer plats för grönsaker, vilket i sin tur gör att hälsan stärks ännu mer.

Sex tips för nyttigare grillmat

  1. Ät mindre kött – prioritera kvalitet före kvantitet. Tänk på att det marinerade köttet i charken också är det äldsta. 
  2. Välj grillkorv som innehåller minst 70 procent kött. 
  3. Grilla på indirekt värme så att det inte bildas lika mycket skadliga ämnen. En bit perforerad folie under köttbiten minskar risken för rökbildande droppar. 
  4. Ät en god sallad som förrätt. Det sätter fart på den naturliga aptit- regleringen så att du äter mindre kött. 
  5. Lägg på mycket tillbehör i form av råa och grillade grönsaker. 
  6. Glöm inte att rengöra grillen. Brända kolrester avger nämligen farliga ämnen vid nästa användning!

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: