Fem matvaror som tappar smaken i kylen

Kylskåpet är bra för många saker – men det är inte alla matvaror som mår bra av att förvaras svalt.

28 maj 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Många har en tendens att förvara mycket av det de handlar i kylskåpet. Men en hel del matvaror mår inte bra av att förvaras svalt och tappar smak av det. Om du har dessa saker i kylskåpet så bör du fundera på att plocka ut dem därifrån.

Kaffe

Kaffebönor bör aldrig förvaras i kylen eftersom de tar åt sig smak från andra matvaror. Kaffe som har fått smak av gårdagens pastamiddag, är inte särskilt gott.

Olivolja

Förutom att olivolja stelnar om den förvaras när det är kallt, så kommer den också att tappa smak. Den bör dock förvaras svalt (12–14 grader) och mörkt.

Tomater

Kyla stoppar mognadsprocessen, och tomater som inte smakar så mycket kommer inte att få en mer mogen smak om de placeras i kylskåpet. Dessutom bryter kyla ned membranen i frukten, och gör dem mjukare.

Avokado

Om du har köpt omogna avokador så ska de inte förvaras i kylskåpet – då kommer de nämligen inte att mogna. Förvara dem däremot utanför kylskåpet tillsammans med frukter som utsöndrar etylen, t.ex. äpplen, som får dem att mogna snabbare.

Honung

Honung stelnar och kristalliseras om den förvaras i kylskåpet. Dessutom håller sig honung länge ändå utan att den förvaras svalt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta intar du proteinkakor och/eller proteindrycker i samband med träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig