Detta sker i kroppen om du slutar äta kolhydrater

Du bör verkligen tänka igenom om det är en bra idé att hoppa över kolhydraterna.

2 juni 2019 av Anja Bruneskjold / I FORM

Vissa menar att det är sunt att äta en kost som är helt fri från kolhydrater. Och speciellt om man vill gå ner i vikt. Men är du införstådd med vad det verkligen gör med din kropp?

Du går ner i vikt

Ja, så är det. I början går du faktiskt ner. Dessvärre är det inte fett du tappar, utan en massa vätska. Varje gram kolhydrat innehåller nämligen tre till fyra gram av dess egen vikt i vatten – därför tappar du massor av vatten om du slutar äta kolhydrater.

Du blir sjuk

Kolhydrater är hjärnans viktigaste källa till energi. Så om du slutar äta kolhydrater kommer glykogenet, som ombildas till glukos, i princip vara borta. Och det är glukosen som gör att du kan hålla dit blodsocker stabilt. Om ditt blodsocker är för lågt kan du lätt få influensaliknande symptom som huvudvärk, illamående, yrsel och sömnlöshet.

Du får cravings

Raffinerade kolhydrater som t ex vitt socker, vitt ris, vitt bröd och pasta får snabbt ditt blodsocker att skjuta i vädret. Men de får det också att sjunka lika snabbt igen. Ny forskning visar att denna berg- och dalbana skapar ett beroende i hjärnan, som ger dig cravings. Välj istället fullkorn, grönsaker och torkad frukt, om du vill hålla ditt blodsocker stabilt och undvika cravings.

Du blir på dåligt humör

Oavsett vilken typ av kolhydrater du äter så lyfter det hjärnans nivå av lyckohormonet serotonin. Du kommer alltså med hög sannolikhet bli på dåligt humör om du slutar äta kolhydrater.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: