Brukar du också välja röd paprika istället för grön, eller röda tomater istället för gröna gurkor? I så fall följer du antagligen bara din urinstinkt. Det visar italiensk forskning.
När hjärnan ska hjälpa till med att välja livsmedel, så fungerar det ungefär som ett trafikljus – fast tvärtom:
Rött = ja, tack! Grönt = nej, helst inte.
Våra preferenser för livsmedel har utvecklats så att vi väljer det som är mest näringsrikt och kaloritätt, vilket ofta är fallet när vi väljer röda livsmedel istället för gröna.
Röd mat är mer kalorität
I studien fick en grupp personer se bilder på en lång rad olika livsmedel – både råa och tillagade – samt bilder på alla möjliga andra saker som inte hade med mat att göra.
Studien visade att rött för det mesta inte var någon särskilt populär färg – förutom när det gällde kosten. De flesta föredrog nämligen rött när det handlade om mat – i både rå och tillagad form.
Enligt forskarna indikerar det att det handlar om en nedärvd instinkt, för medan råa livsmedel oftast er innehåller fler kalorier om de är röda, så gäller den tumregeln inte för tillagad mat.
Nyttig mat bör marknadsföras med rött
Nu skulle man kunna tro att vi inte föredrar röda tillagade maträtter, men det gör vi. Och enligt forskarna tyder det på att vår förkärlek till rött härstammar från en tid innan mat började tillagas.
Enligt forskarna kan dessa nya rön bl.a. användas i behandlingen av ätstörningar, eller för att marknadsföra nyttiga livsmedel effektivare genom att t.ex. märka dessa med röd färg.
Källa: Scientific Reports