Kvinna i ett rågfält.
© iStock

Därför bör du äta råg

Förutom att vara rik på kostfibrer och ge en bra mättnadskänsla så minskar råg inflammationer i kroppen, visar forskning.

22 mars 2018 av Redaktionen

Råg är bättre än andra fullkorn

Fullkorn är en viktig del i en nyttig kost, och råg verkar vara en av viktigaste fullkornstyperna. En ny studie visar nämligen att råg minskar inflammationer i kroppen mer än andra fullkorn. 

En hög nivå av inflammationer skapar annars en grogrund för en lång rad sjukdomar och gör att överviktiga får en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. I studien deltog 50 personer som tillhörde riskgruppen för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar eller typ 2-diabetes. Under en åttaveckorsperiod bestod alla spannmålsprodukter i deras kost av fullkornsvarianter, medan de under en annan åttaveckors­period enbart åt ”vita” varianter. 

Förutom mindre inflammationer i kroppen gjorde den grövre kosten även att deltagarna generellt åt mindre och gick ned i vikt. 

Fyra fördelar med råg

  1. Rik på kostfibrer, varav många är lösliga. Det gynnar matsmältningen och håller i gång magen. 

  2.  Bidrar till en lång och bra mättnadskänsla. 

  3.  Innehåller massor av viktiga vitaminer, särskilt E- och B-vitaminer, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. 

  4.  Verkar antiinflammatoriskt och kan bidra till att förebygga sjukdomar som typ 2-diabetes och olika typer av hjärt-kärlsjukdomar. 

Dags att uppgradera din hälsosamma livsstil? Kolla i såna fall in det här. 

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad använder du främst för att mäta din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig